Dieta niemowlaka

spis treści
rozwiń

Małe dzieci, oprócz tego, że są słodkie i kochane, wymagają szczególnej opieki. Również ich dieta powinna być specjalnie dla nich przygotowana. Niemowlę od urodzenia do szóstego miesiąca życia powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki. Dopiero po tym czasie wprowadza się dodatkowe produkty do jego menu. Pamiętaj, że prawidłowe żywienie malucha pozwala mu odpowiednio się rozwijać i zapobiega występowaniu alergii.

1. Karmienie piersią

Naturalnym sposobem żywienia niemowlaka jest karmienie piersią. Mleko matki pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne do rozwoju w tym wieku składniki odżywcze. Zbadano, że składa się ono z ponad 200 składników, które są w ten sposób zbudowane, że organizm dziecka wchłania je bardzo łatwo. We wczesnym etapie karmienia dziecka mleko matki zawiera wiele immunoglobulin, które chronią je przed wirusowym i bakteryjnym zakażeniem. Później skład mleka zależy od zjadanych przez matkę pokarmów. Matka karmiąca powinna jeść różnorodne produkty, nie palić papierosów i nie pić alkoholu. Częstotliwość karmienia piersią powinna odbywać się według potrzeb zarówno dziecka, jak i matki. Długość karmienia niemowlęcia powinna być dostosowana do jego potrzeb. Dziecko powinno ssać pierś tak długo, ile zechce. W początkowym okresie noworodek może ssać zdecydowanie częściej i dłużej, co też jest normą. Noworodek powinien przybierać na wadze w ciągu pierwszych 3 miesiący życia minimum 500 g/miesiąc.

Zobacz film: "Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży"

Istnieją przeciwwskazania do karmienia piersią. Choroby wrodzone dziecka: galaktozemia czy fenyloketonuria są przeciwwskazaniem do karmienia piersią ze strony dziecka. Ze strony matki są to: ciężka choroba psychiczna, zakażenie HIV, czynna gruźlica, narkomania, chemioterapia matki. Jeśli dziecko słabo ssie – ma niedorozwój żuchwy, rozszczep wargi i podniebienia, to należy podawać mu odciągnięty pokarm specjalnymi smoczkami.

Bardzo ważne jest urozmaicenie diety niemowlaka. Posiłki bezmleczne wprowadza się od 6 miesiąca życia. Najczęściej zaczyna się od przetartych jabłek, kleiku ryżowego z jabłkiem, potem wprowadza się marchewkę oraz zupę jarzynową. Szósty miesiąc to czas na warzywa i soki owocowe. Po wprowadzeniu zup wyłącznie jarzynowych, dodaje się powoli gotowane mięso, np. kurze, indycze, cielęce pod postacią przetartej zupy. Następnie do zupy wprowadza się żółtko jaja kurzego. Najnowsze zalecenia mówią o potrzebie wcześniejszego wprowadzenia do diety niemowlaka glutenu – między 5 a 6 miesiącem życia dziecka. Można więc dodać do odciągniętego pokarmu niewielką ilość ugotowanej na wodzie kaszy mannej (0,5-1 łyżeczka) i podać ją dziecku raz dziennie.

2. Sztuczne karmienie niemowlaka

Jeśli matka nie może karmić piersią, to powinna zgłosić się do lekarza w celu wybrania najlepszego mleka dla swojej pociechy. Mleko modyfikowane stosowane do karmienia dziecka są na bazie mleka krowiego, a ich skład przypomina mleko kobiety. Istnieje mleko początkowe dla dzieci do 4 miesiąca życia i następne – po 4. Takie mleko przygotowuje się najlepiej w wodzie butelkowanej przeznaczonej dla niemowląt. Należy pamiętać, że mleka krowiego nie powinno podawać się dziecku przez 1 rok życia.

U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym dietę rozszerza się miesiąc wcześniej niż u dzieci karmionych mlekiem matki. Po 4 miesiącu podaje się im soki owocowe z marchwi i jabłek. W 5 miesiącu mieszanki mleczne z ryżem, kaszą gryczaną lub kukurydzianą i przetartą zupę jarzynową. 6 miesiąc to czas na przetarte mięso w zupce, a następnie, w 7 miesiącu – żółtko jaja. Od 6 miesiąca wprowadzamy też niewielkie ilości glutenu (np. pół łyżeczki kaszy mannej).

Zasady diety niemowlęcia

  • Przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlę powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki.
  • Uzupełniające posiłki powinny być dodatkiem od 6 miesiąca życia niemowlaka.
  • To dziecko decyduje, ile chce zjeść i jak często.
  • Dietę urozmaicamy, dodając nowe produkty pojedynczo i w małych ilościach.
  • W zupie może znajdować się oliwa z oliwek, dobrej jakości masło, bezerukowy olej rzepakowy.
  • Podawane produkty zbożowe powinny być wzbogacone w żelazo.
  • Posiłków nie solimy ani nie słodzimy.
  • Stosujemy tylko naturalne składniki, bez konserwantów.
  • Posiłki dodatkowe, takie jak zupy, podajemy łyżeczką, a nie przez smoczek.

3. Alergia pokarmowa u dzieci

U dzieci z rodziny, w której rodzeństwo lub rodzice chorują na chorobę atopową, należy zachować ostrożność w żywieniu. Najbardziej skuteczne w zapobieganiu alergii pokarmowej jest karmienie piersią oraz jak najpóźniejszy kontakt z produktami powodującymi alergię, typu jaja, zboża, krowie mleko, mięso, tropikalne owoce.

Jak zapobiegać alergii pokarmowej?

  • Do 6 miesiąca życia należy karmić wyłącznie piersią.
  • Posiłki uzupełniające należy wprowadzić po 5-6 miesiącu.
  • Należy podawać dziecku produkty, które nie powodują alergii: jabłko, dynię, marchew, ziemniaki, buraki, kalafior, kalarepę, zielony groszek.
  • Ostrożnie należy podawać zarówno mięso, jak i gluten – a początku jako dodatek do zupy jarzynowej.
  • Kontrolować wprowadzanie nowych składników diety. Profilaktyczne działania prowadzi się przez 12 miesięcy życia dziecka. Jeśli w tym okresie nie pojawi się alergia pokarmowa, można przejść na zwykłą dietę i obserwować dziecko po wprowadzeniu każdego nowego produktu.

Monika Łapczyńska

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!