Kobieta , 25 lat Wychodze z anoreksji czy w mojej diecie jest za duzo weglowodanow ?pije 2 razy dziennie nutridrinki do tego peptamen junior.Jem chałwe do 100g dziennie(bo lubie)Niestety w tym momencie nie stac mnie na wizyte u dietetyka.Mam celiakie i nietolerancje laktozy. Prosze o odpowiedz.Moja waga stanela w miejscu,a co tydzien bylo kg wiecej.Jak juz Panstwo mi napisali wiem ze waga czasem staje i to jest normalne.Prosze mi napisac co moge jesc zeby nie tyc w "tluszczyk" Bede bardzo wdzieczna. Dziekujeeee
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Przy nietolerancji na laktozę nie może Pani spożywać mleka oraz jego przetworów. Przy czym istnieje szansa, że produkty fermentowane, np. jogurty, kefiry, maślanki o zredukowanej ilości laktozy Pani organizm będzie w przyszłości tolerował. Niemniej jednak radzimy na razie konsekwentnie przestrzegać diety bezglutenowej (zalecamy uważne czytanie wszelkich składów na etykietach, ponieważ producenci bardzo często dodają gluten w różnej formie do swoich wyrobów) oraz diety bezlaktozowej. Po okresie minimum 6 miesięcy sugerujemy ponowne wykonanie testów na nietolerancję i pod okiem lekarza może Pani spróbować wprowadzać laktozę do swojego jadłospisu, bacznie obserwując reakcje organizmu.

Pani dieta obecnie, musi być wysokokaloryczna, oparta na węglowodanach złożonych, pełnowartościowym białku (pochodzenia zwierzęcego) oraz odpowiednich tłuszczach (oliwa z oliwek, olej kokosowy, orzechy, ryby). Na pewno zjadanie codziennie porcji chałwy nie jest dobrym rozwiązaniem. Jest to oprócz tłuszczu z sezamu, źródło przede wszystkim węglowodanów prostych. Lepszym rozwiązaniem będzie dobrej jakości porcja mięsa z warzywami, do tego koktajl warzywny z dodatkiem np. oliwy z oliwek (potrzebny do wchłaniania witamin). Proszę nie bać się tłuszczów, bo tak naprawdę to właśnie węglowodany proste odpowiadają w głównej mierze za odkładanie się tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że glukoza, którą organizm czerpie z węglowodanów (lepiej wybierać złożone - pełnoziarniste pieczywo, ryż dziki, makarony razowe), jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. odpowiada za pracę mózgu. Dieta dlatego powinna być zbilansowana i dostarczać wszystkich składników odżywczych. Ciężko jest nam napisać Pani konkretne zalecenia, ponieważ w Pani przypadku niezbędny jest wywiad żywieniowy, wyniki badań, historia choroby oraz badania masy i składu ciała. Zachęcamy do wyszukania ośrodka zajmującego się zaburzeniami odżywiania, gdzie znajdzie Pani nie tylko pomoc medyczną, ale co najważniejsze psychologiczną, która będzie dla Pani wsparciem w chwilach załamania.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Anoreksja – Anoreksja (jadłowstręt psychiczny) to poważna choroba, charakteryzująca się umyślną utratą masy ciała, która jest indukowana i utrwalana przez pacjenta. Objawy anoreksji do pewnego momentu zwykle pozostają niezauważone przez otoczenie.
  • Celiakia – Celiakia (inaczej choroba glutenowa, choroba trzewna) jest to schorzenie związane z nietolerancją frakcji białek zawartych w ziarnach: pszenicy (gliadyna), jęczmienia (hordeina), żyta (sekalina) i owsa (awenina), które noszą wspólną nazwę glutenu. Jego szkodliwość zależy od struktury, czyli od sekwencji zawartych w nim aminokwasów.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto...

Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Typowym objawem nietolerancji glutenu są problemy trawienne po spożyciu produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień czy owies, takich jak chleb, makaron oraz ciasto. Zgaga, wzdęcia, bóle brzucha mogą jednak oznaczać również inne schorzenia, dlatego...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO)

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czy warto rezygnować z glutenu? Wypowiedź: Maryla Biernacik-Bańkowska, Revitum SA. Gluten to wróg szczupłej sylwetki - tak niestety twierdzi wiele osób. Diety oparte na eliminacji tego składnika cieszą się powodzeniem, szczególnie na forach internetowych....

Objawy celiakii - przyczyny, objawy ze względu na rodzaj, diagnostyka, leczenie

Celiakia (prezentacja edukacyjna)

Celiakia (prezentacja edukacyjna)

Zdrowy układ pokarmowy Zadaniem układu pokarmowego jest pobieranie pokarmów i wody, trawienie i przyswajanie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestrawione, zbędne resztki pokarmowe podlegają usunięciu, czyli...

Ciąża i dziecko

Koktajl oczyszczający jelito grube na bazie soku z jabłek

Koktajl oczyszczający jelito grube na bazie soku z jabłek

Jelito grube to jeden z ważniejszych organów wewnętrznych. Jego rola w organizmie polega nie tylko na usuwaniu zbędnych resztek pokarmowych. Jest też odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych (wody, elektrolitów i niektórych witamin). Jeżeli...

Choroby i dolegliwości

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit? Wszystko, byle bez glutenu Nie...

Choroby i dolegliwości

Kobieta, która nie może jeść i trawić pożywienia

Kobieta, która nie może jeść i trawić pożywienia

Waży zaledwie 40 kg i jak sama przyznaje - wkrótce umrze z głodu, bo bardzo rzadkie schorzenie, na które choruje, nie pozwala jej ani jeść, ani trawić pokarmów. Ta dolegliwość to zespół tętnicy krezkowej górnej. Nie zauważyłam utraty wagi... Była modelka,...

Produkty żywnościowe

Soja

Soja

Soja - jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie wciąż kryje w sobie wiele nieodkrytych, prozdrowotnych tajemnic. Znana od tysiącleci, nie bez powodu jest nazywana „królową wszystkich roślin" czy „żółtym klejnotem". Jest głównym składnikiem...

Antybiotyk - działanie, rodzaje, działania niepożądane, stosowanie

Probiotyki i prebiotyki

W żywności występują naturalne substancje posiadające zdolność stymulacji rozwoju organizmów probiotycznych. Są to tzw. prebiotyki. Są to odporne na działanie enzymów trawiennych składniki pokarmowe, korzystnie oddziałujące na organizm człowieka. Stanowią...