Zapytaj lekarza

1 , 0 1 6 , 6 8 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wynik badań hormonalnych po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych

Mam 24 lata. W maju odstawiłam tabletki anty.Tabletki zażywałam przez około 4 lata.Ostatni okres miałam 6 grudnia, ciąże wykluczam. Specjalista zlecił mi badania. Proszę o interpretacje wyników : TSH 3 gen : 2,80 uIU/ml ( norma : 0.27 - 4.20) FSH : 6,5 mIU/ml (NORMY : faza folikularna 3,50 -12.5 ; faza owulacyjna 4.70 -21.5 ; faza lutealna 1.70 - 7.70 ; Postmenopauza 25.8- 134.8 ) PRL : 13,49 ng/ml ( norma: 4.79 -23.30 ) Dziękuje i pozdrawiam :)
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam. Przedstawione wyniki badań hormonalnych są prawidłowe. Brakuje w nich jednak poziomu LH, a jego niedobór również może być przyczyną zatrzymania miesiączki. Sugeruję wizytę u ginekologa który pogłębi diagnostykę. Warto jednak zastanowić się również nad innymi przyczynami zatrzymania miesiaczki (utrata masy ciała, zmiana diety, infekcje, choroby ogólnoustrojowe, przedwczesna menopauza). W związku z tym, że wynik TSH zbliża się do górnej granicy normy warto oznaczyć również stężenie wolnych hormonów tarczycy - fT3 i fT4 i jednoznacznie zweryfikować czy nie mamy do czynienia z jej niedoczynnością.

Rezydentka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy