Przejdź na WP

Ryż

1. Ryż – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Ryż w 100 gramach posiada wartość energetyczną 338 kcal.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 10,34 g białka,
  • 75,9 g węglowodanów,
  • 0,98 g cukrów,
  • 15,10 g błonnika.

Ryż ma w 100 g 1,63 g tłuszczów, w tym:

  • 0,20 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,21 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,77 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

2. Ryż – jakie ma witaminy?

Ryż to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 1,00 µg RAE witaminy A, 0,85 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 5,90 µg witaminy K.

Ryż zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,32 mg witaminy B1,
  • 0,25 mg witaminy B2,
  • 4,27 mg witaminy B3,
  • 30,4 mg witaminy B4,
  • 1,46 mg witaminy B5,
  • 0,29 mg witaminy B6,
  • 38,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

3. Ryż – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Ryż ma w sobie:

  • 24,0 mg wapnia,
  • 2,63 mg żelaza,
  • 110 mg magnezu,
  • 332 mg fosforu,
  • 510 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 2,65 mg cynku, 0,37 mg miedzi, 2,58 mg manganu i 13,90 µg selenu.

4. Ryż - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 169 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 338 kcal 571 kcal
Białko 10,34 g 17,48 g
Węglowodany 75,9 g 128 g
Cukier 0,98 g 1,66 g
Błonnik 15,10 g 25,5 g
Tłuszcz 1,63 g 2,76 g
Tłuszcze nasycone 0,20 g 0,33 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,21 g 0,35 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,77 g 1,30 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Ryż
Ryż

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy