Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Pszenica durum - właściwości, zawartość glutenu, kalorie i wartości odżywcze

Avatar placeholder
09.04.2021 17:37
Pszenica durum - właściwości, zawartość glutenu, kalorie i wartości odżywcze
Pszenica durum - właściwości, zawartość glutenu, kalorie i wartości odżywcze

Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach oraz  Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina.

spis treści

1. Składniki odżywcze pszenicy durum

Pszenica durum zawiera tzw. twarde bielmo. Ma też dużą zawartość glutenu, szklistą formę i sporą ilość barwników.

Dzięki tym właściwościom produkuje się z niej przede wszystkim makarony. Są one twardsze od innych i mają jasnożółte zabarwienie. Jednak pszenica durum, to nie tylko materiał na wyrób makaronów.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Powstaje z niej także kuskus najbardziej rozpowszechniony w Afryce Północnej.

Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych potrzebnych człowiekowi, niż np. mąka pszenna. Posiada także większą ilość witamin, węglowodanów, tłuszczy oraz białka.

Pszenica durum jest bogata w takie minerały jak:

  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan.

Oprócz nich pszenica durum zawiera też kwas foliowy, a także witaminy z grupy B.

Luteina, która jest zawarta w semolinie zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa też na lepszą jakość wzroku.

2. Właściwości pszenicy durum

Pszenica durum ma wiele właściwości dietetycznych i zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Po spożyciu produktów z mąki powstałej z pszenicy durum, człowiek jest nasycony i przez długi czas nie czuje głodu. Dzięki czemu nie musi dojadać i dostarczać zbyt dużo kalorii do organizmu.

Semolina charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym niż produkty z innych rodzajów pszenicy. Na to jednak ma też wpływ długość obróbki termicznej makaronu z pszenicy durum.

Gotowany krócej ma niższy indeks glikemiczny, co ma ogromne znaczenie dla osób które chcą stracić na wadze lub utrzymać ją na stałym poziomie.

Produkty z pszenicy durum powodują sytość przez długi czas
Produkty z pszenicy durum powodują sytość przez długi czas

3. Zawartość glutenu w pszenicy durum

Pszenica durum, a konkretnie mąka z niej wytwarzana zawiera gluten. Dlatego osoby, które są na niego uczulone mogą czuć się gorzej po spożyciu produktów z semoliny. Najczęściej nietolerancja glutenu objawia się bólami brzucha, a także wzdęciami.

Chorzy na celiakię mogą też mieć biegunki albo zaparcia.

Przyjmowanie glutenu powoduje, że dana osoba traci na wadze w gwałtowny sposób i jest apatyczna. Dlatego osoby nietolerujące pożywienia z glutenem w składzie, powinny stosować specjalną dietę. Jednak czasami zdarzają się takie przypadki, że nie reagują oni negatywnie na produkty wytworzone z mąki z pszenicy durum.

To musisz wiedzieć

4. Pszenica durum w kuchni

Pszenica durum ma szkliste ziarna, z których wyrabia się mąkę chłonącą dużo mniejsze ilości wody niż w przypadku np. mąki pszennej.

Dzięki temu makarony nie są zbytnio podatne na  rozgotowanie. Można je od razu podawać po obróbce termicznej, gdyż hartowanie w chłodnej wodzie nie jest konieczne.

Mąka z pszenicy durum jest także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej jest bardziej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi można ją stosować przy wytwarzaniu sosów, a nawet budyniów i ogólnie deserów.

5. Kaloryczność pszenicy durum

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 192 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 339 kcal 651 kcal
Białko 13,68 g 26,3 g
Węglowodany 71,1 g 137 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 2,47 g 4,74 g
Tłuszcze nasycone 0,45 g 0,87 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,34 g 0,66 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,98 g 1,88 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze