Pszenica durum - składniki, właściwości, w kuchni

Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach oraz  Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina.

Pszenica durum - składniki

Pszenica durum zawiera tzw. twarde bielmo. Ma też dużą zawartość glutenu, szklistą formę i sporą ilość barwników. Dzięki tym właściwościom produkuje się z niej przede wszystkim makarony. Są one twardsze od innych i mają jasnożółte zabarwienie. Jednak pszenica durum, to nie tylko materiał na wyrób makaronów. Powstaje z niej także kuskus najbardziej rozpowszechniony w Afryce Północnej.

Polecane wideo:

Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych potrzebnych człowiekowi, niż np. mąka pszenna. Posiada także większą ilość witamin, węglowodanów, tłuszczy oraz białka. Pszenica durum jest bogata w takie minerały jak: żelazo, cynk, fosfor, potas, miedź i mangan. Oprócz nich pszenica durum zawiera też kwas foliowy, a także witaminy z grupy B. Luteina, która jest zawarta w semolinie zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa też na lepszą jakość wzroku.

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy – produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce...

Pszenica durum - właściwości

Pszenica durum ma wiele właściwości dietetycznych i zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Po spożyciu produktów z mąki powstałej z pszenicy durum, człowiek jest nasycony i przez długi czas nie czuje głodu. Dzięki czemu nie musi dojadać i dostarczać zbyt dużo kalorii do organizmu. Semolina charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym niż produkty z innych rodzajów pszenicy. Na to jednak ma też wpływ długość obróbki termicznej makaronu z pszenicy durum. Gotowany krócej ma niższy indeks glikemiczny, co ma ogromne znaczenie dla osób które chcą stracić na wadze lub utrzymać ją na stałym poziomie.

Pszenica durum - gluten

Pszenica durum, a konkretnie mąka z niej wytwarzana zawiera gluten. Dlatego osoby, które są na niego uczulone mogą czuć się gorzej po spożyciu produktów z semoliny. Najczęściej nietolerancja glutenu objawia się bólami brzucha, a także wzdęciami. Chorzy na celiakię mogą też mieć biegunki albo zaparcia. Przyjmowanie glutenu powoduje, że dana osoba traci na wadze w gwałtowny sposób i jest apatyczna. Dlatego osoby nietolerujące pożywienia z glutenem w składzie, powinny stosować specjalną dietę. Jednak czasami zdarzają się takie przypadki, że nie reagują oni negatywnie na produkty wytworzone z mąki z pszenicy durum.

Pszenica durum - w kuchni

Pszenica durum ma szkliste ziarna, z których wyrabia się mąkę chłonącą dużo mniejsze ilości wody niż w przypadku np. mąki pszennej. Dzięki temu makarony nie są zbytnio podatne na  rozgotowanie. Można je od razu podawać po obróbce termicznej, gdyż hartowanie w chłodnej wodzie nie jest konieczne. Mąka z pszenicy durum jest także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej jest bardziej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi można ją stosować przy wytwarzaniu sosów, a nawet budyniów i ogólnie deserów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...