Pszenica durum - składniki, właściwości, w kuchni

Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach oraz  Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina.

Pszenica durum - składniki

Pszenica durum zawiera tzw. twarde bielmo. Ma też dużą zawartość glutenu, szklistą formę i sporą ilość barwników. Dzięki tym właściwościom produkuje się z niej przede wszystkim makarony. Są one twardsze od innych i mają jasnożółte zabarwienie. Jednak pszenica durum, to nie tylko materiał na wyrób makaronów. Powstaje z niej także kuskus najbardziej rozpowszechniony w Afryce Północnej.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych potrzebnych człowiekowi, niż np. mąka pszenna. Posiada także większą ilość witamin, węglowodanów, tłuszczy oraz białka. Pszenica durum jest bogata w takie minerały jak: żelazo, cynk, fosfor, potas, miedź i mangan. Oprócz nich pszenica durum zawiera też kwas foliowy, a także witaminy z grupy B. Luteina, która jest zawarta w semolinie zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa też na lepszą jakość wzroku.

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy – produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce...

Pszenica durum - właściwości

Pszenica durum ma wiele właściwości dietetycznych i zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Po spożyciu produktów z mąki powstałej z pszenicy durum, człowiek jest nasycony i przez długi czas nie czuje głodu. Dzięki czemu nie musi dojadać i dostarczać zbyt dużo kalorii do organizmu. Semolina charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym niż produkty z innych rodzajów pszenicy. Na to jednak ma też wpływ długość obróbki termicznej makaronu z pszenicy durum. Gotowany krócej ma niższy indeks glikemiczny, co ma ogromne znaczenie dla osób które chcą stracić na wadze lub utrzymać ją na stałym poziomie.

Pszenica durum - gluten

Pszenica durum, a konkretnie mąka z niej wytwarzana zawiera gluten. Dlatego osoby, które są na niego uczulone mogą czuć się gorzej po spożyciu produktów z semoliny. Najczęściej nietolerancja glutenu objawia się bólami brzucha, a także wzdęciami. Chorzy na celiakię mogą też mieć biegunki albo zaparcia. Przyjmowanie glutenu powoduje, że dana osoba traci na wadze w gwałtowny sposób i jest apatyczna. Dlatego osoby nietolerujące pożywienia z glutenem w składzie, powinny stosować specjalną dietę. Jednak czasami zdarzają się takie przypadki, że nie reagują oni negatywnie na produkty wytworzone z mąki z pszenicy durum.

Pszenica durum - w kuchni

Pszenica durum ma szkliste ziarna, z których wyrabia się mąkę chłonącą dużo mniejsze ilości wody niż w przypadku np. mąki pszennej. Dzięki temu makarony nie są zbytnio podatne na  rozgotowanie. Można je od razu podawać po obróbce termicznej, gdyż hartowanie w chłodnej wodzie nie jest konieczne. Mąka z pszenicy durum jest także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej jest bardziej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi można ją stosować przy wytwarzaniu sosów, a nawet budyniów i ogólnie deserów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Ranking lodów - po które sięgnąć w upalny dzień?

Smaczny i zdrowy deser mrożony Pogoda za oknem coraz piękniejsza, nic zatem dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się lody. To jeden z najbardziej pożadanych letnich deserów. Z przyjemnością sięgają po niego dzieci, jak i dorośli. Niestety,...

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...