Pszenica durum - składniki, właściwości, w kuchni

Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach oraz  Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina.

Pszenica durum - składniki

Pszenica durum zawiera tzw. twarde bielmo. Ma też dużą zawartość glutenu, szklistą formę i sporą ilość barwników. Dzięki tym właściwościom produkuje się z niej przede wszystkim makarony. Są one twardsze od innych i mają jasnożółte zabarwienie. Jednak pszenica durum, to nie tylko materiał na wyrób makaronów. Powstaje z niej także kuskus najbardziej rozpowszechniony w Afryce Północnej. Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych potrzebnych człowiekowi, niż np. mąka pszenna. Posiada także większą ilość witamin, węglowodanów, tłuszczy oraz białka. Pszenica durum jest bogata w takie minerały jak: żelazo, cynk, fosfor, potas, miedź i mangan. Oprócz nich zawiera też kwas foliowy, a także witaminy z grupy B. Luteina, która jest zawarta w semolinie zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa też na lepszą jakość wzroku.

Polecane wideo:

Pszenica durum - właściwości

Pszenica durum ma wiele właściwości dietetycznych i zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Po spożyciu produktów z mąki powstałej z pszenicy durum, człowiek jest nasycony i przez długi czas nie czuje głodu. Dzięki czemu nie musi dojadać i dostarczać zbyt dużo kalorii do organizmu. Semolina charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym niż produkty z innych rodzajów pszenicy. Na to jednak ma też wpływ długość obróbki termicznej makaronu. Gotowany krócej ma mniejszy indeks glikemiczny, co ma ogromne znaczenie dla osób które chcą stracić na wadze lub utrzymać ją na stałym poziomie.

Pszenica durum - gluten

Pszenica durum, a konkretnie mąka z niej wytwarzana zawiera gluten. Dlatego osoby, które są na niego uczulone mogą czuć się gorzej po spożyciu produktów z semoliny. Najczęściej nietolerancja glutenu objawia się bólami brzucha, a także wzdęciami. Chorzy na celiakię mogą też mieć biegunki albo zaparcia. Przyjmowanie glutenu powoduje, że dana osoba traci na wadze w gwałtowny sposób i jest apatyczna. Dlatego osoby nietolerujące pożywienia z glutenem w składzie, powinny stosować specjalną dietę. Jednak czasami zdarzają się takie przypadki, że nie reagują oni negatywnie na produkty wytworzone z mąki durum.

Pszenica durum - w kuchni

Pszenica durum ma szkliste ziarna, z których wyrabia się mąkę chłonącą dużo mniejsze ilości wody niż w przypadku np. mąki pszennej. Dzięki temu makarony nie są zbytnio podatne na  rozgotowanie. Można je od razu podawać po obróbce termicznej, gdyż hartowanie w chłodnej wodzie nie jest konieczne. Mąka durum jest także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej jest bardziej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi można ją stosować przy wytwarzaniu sosów, a nawet budyniów i ogólnie deserów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 3 godziny temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 7 godzin temu

1
Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

9 składników, których nie powinnaś jeść

9 składników, których nie powinnaś jeść

, ale chodzi tu o modyfikowaną skrobię kukurydzianą, maltodekstrynę czy olej kukurydziany. Wszystkie te produkty bogate są w kwasy tłuszczowe omega-6 (...) , która dostarcza ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik i minerały, ale...

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki