Kasza jęczmienna - właściwości, przepisy

Nie bez powodu kasza jęczmienna była jednym z głównych składników w kuchni naszych babć. Jest zaliczana do grupy najzdrowszych kasz i wykazuje prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu. Niestety, coraz częściej o niej zapominamy, zastępując ją innymi produktami. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ma nie tylko znakomity smak, ale też mnóstwo witamin i składników odżywczych.

Kasza jęczmienna - charakterystyka

Jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia – zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego. Zazwyczaj ma szary kolor z zielonym lub żółtym odcieniem. W zależności od rozdrobnienia, dzielimy ją na pęczak, czyli całe ziarna jęczmienia pozbawione jedynie łuski, kaszę wiejską (połamany pęczak) oraz perłową, czyli rozdrobniony i wypolerowany pęczak. W zależności od tego, jaki rodzaj wybierzemy, możemy użyć jej do przygotowania krupniku, gołąbków czy zapiekanek, a także jako dodatku do sosów i dań mięsnych.

Zobacz film: "Dobroczynne właściwości kaszy"

Które zboża są najzdrowsze?

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem tkwi w tym, że przetworzone ziarna są uboższe...

Kasza jęczmienna - właściwości zdrowotne

Kasza jęczmienna to przede wszystkim bogate źródło błonnika. Dzięki temu składnikowi jest polecana osobom cierpiącym na długotrwałe bądź nawracające zaparcia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega magazynowaniu się treści pokarmowej w żołądku i jelitach, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomaga w odchudzaniu. Błonnik pokarmowy obniża też poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki dużej zawartości skrobi jest ona doskonałym produktem szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Jako że skrobia powoli zamienia się w glukozę, nie tylko pobudza do pracy wszystkie komórki ciała, w tym mózg i mięśnie, ale zapewnia także organizmowi energię na długi czas.

Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B, w szczególności witamin B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi. Zawartość witaminy K odpowiada za właściwość wspomagania pracy układu krwionośnego i za krzepliwość krwi. Wzmacnia też budowę ścian naczyń krwionośnych. Dzięki temu zapobiega powstawaniu zatorów, zakrzepów i żylaków, ale także siniaków i krwiaków. Jeśli jeszcze bardziej chcemy wzmocnić tę właściwość kaszy jęczmiennej, warto połączyć ją w jednym daniu z zielonymi warzywami.

Zawartość wielu składników mineralnych oraz witaminy E i kwasu foliowego wspomaga walkę z niedokrwistością. Obecne w kaszy witaminy z grupy B pomagają pozbyć się skutków stresu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także wspomagają pracę układu nerwowego. Jeśli więc prowadzimy stresujący tryb życia, w którym mało jest aktywności fizycznej, warto włączyć kaszę jęczmienną na stałe do swojej diety.

Często uważa się, że produkt ten jest bardzo kaloryczny, dlatego lepiej wyeliminować go z diety. Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę o kaloryczności kaszy decyduje sposób, w jaki ją podamy. Ciężkie sosy, tłusta śmietana czy ociekające tłuszczem skwarki znacznie podnoszą jej wartości kaloryczne i to one wpływają na dodatkowe centymetry w pasie.

Kasza jęczmienna - przepisy

Kasza jęczmienna będzie doskonałym zastępstwem dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Nadaje się nie tylko jako dodatek do porcji mięsa, ale także do różnego rodzaju sosów, np. grzybowego czy gulaszu. Należy najpierw opłukać ją pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotować. Jeśli wybierzemy kaszę pęczak, to 1 jej szklankę gotujmy w 3 szklankach wody. Jeśli jednak sięgniemy po odmianę wiejską czy perłową, to na 1 jej szklankę przygotujmy 2,5 szklanki wody. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu, w którym stanie się miękka i wchłonie całą wodę. Możemy też wykorzystać łatwiejszy sposób. Sięgnijmy wtedy po porcjowaną kaszę, którą gotujemy w osolonej wodzie w woreczku.

Warto eksperymentować i oprócz tradycyjnego krupniku przygotować inne pyszne potrawy. Jeśli znudziła nam się tradycyjna forma gołąbków, mięsny farsz zastąpmy tym przygotowanym z kaszy jęczmiennej i pieczarek. Wystarczy ją ugotować, a grzyby pokroić w półplasterki i udusić na maśle. Składniki następnie mieszamy. Farsz w tradycyjny sposób nakładamy na liście kapusty.

Doskonałym pomysłem na lunch do pracy lub szybką przekąskę będzie przygotowanie sałatki z tym składnikiem. Ugotujmy woreczek kaszy, a kiedy wystygnie, dodajmy do niej pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, zielony ogórek, szczypiorek i paprykę. Doprawmy solą i pieprzem, a jeśli lubimy, także jogurtem naturalnym.

Komentarze (4)
~natalia
~natalia ponad rok temu

Dobra kasza nie jest zała :) Dieta musi być racjonalna wtedy jesteśmy zdrowe i ładnie wyglądamy, dieta to sposób żywienia. Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Tam zsą informacje , które diety są niezdrowe i dlaczego, jakie spustoszenie sieją w organizmie, ale przede wszystkim dowiesz się jak jeść i ćwiczyć, by zrzucać kilogramy i być zdrowym! ja mam od wiosny 13 kilo mniej :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka....

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...