Czy jedzenie marchewek w dużych ilościach może wpłynąć na koloryt skóry?

Bardzo lubie marchewki (surowe) i często kroje sobie je jako przekąska do filmu, w ciagu tygodnia potrafię zjeść naprawde duże ilości bo jednego dnia 500 gram innego 700 innego 800 gram, podobno trochę nabrałam pomarańczowego koloru, i mam pytanie czy jedzenie tak często marchewek w takich ilościach spowoduje ze bede pomarańczowa ? I czy mogę tak jesc czy są jednak jakieś przeciw wskazania ?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Dzień dobry,

Marchew jest warzywem o pomarańczowej barwie, która wynika z zawartości w jej składzie beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. Ulega ona w organizmie przekształceniu w niezbędny dla człowieka retinol, czyli inną formę witaminy A. Uważa się, iż obawy o wystąpienie zagrożenia związanego z możliwością przedawkowania beta-karotenu (prowitaminy witaminy A) znajdującego się w marchwi i jej przetworach przy ich regularnej konsumpcji są nieuzasadnione. Jak się bowiem okazuje, organizm człowieka przekształca wyłącznie taką ilość beta-karotenu, jaka jest mu w określonym momencie rzeczywiście potrzebna. Choć odnotowuje się, iż systematyczne wypijanie soku z marchwi może przyczyniać się do zmiany kolorytu skóry (przybiera ona kolor od żółtego do pomarańczowego w zależności od kumulacji barwnika), to jednak nie są to objawy zagrażające w jakikolwiek sposób życiu i zdrowiu.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty