Czy rabarbar jest zdrowy?

Witam czy rabarbar jest zdrowy? Jak go mrozic? Słyszałam że rabarbar przed zamrozeniem trzeba obrać z tej czerwonej warstwy i zblanszowac. Czy można bezpośrednio zamrozić bez blanszowania?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych

Obejrzyj film i dowiedz się, na czym polega dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych. Na ten temat wypowiada się ekspert - diabetolog dr Agnieszka Tiuryn-Petrulewicz.

Dzień dobry,

Rabarbar jest popularnym warzywem w naszym kraju, które cechuje się bardzo niską wartością energetyczną (15 kcal na 100 g) oraz umiarkowaną zawartością błonnika pokarmowego (3,2 g na 100 g). W jego składzie znajdują się również takie wartościowe składniki odżywcze jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna beta-karoten, witamina C i E oraz kwas foliowy. Na domiar tego, istnieją doniesienia, które wskazują, że rabarbar wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, estrogenowe, zapierające, poprawiające apetyt oraz pracę układu trawiennego. Warto jednak zwrócić uwagę, iż rabarbar obfituje w kwas szczawiowy, dlatego zaleca się umiar w jego konsumpcji w przypadku pacjentów z chorobami nerek. Tak może Pani zamrozić rabarbar bez uprzedniego blanszowania, niemniej jednak przed zamrożeniem należy rabarbar dokładnie umyć, osuszyć, następnie odciąć i odrzucić końcówki, a na końcu pokroić na mniejsze kawałki według własnych preferencji.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty