Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans?

Czy podgrzewanie tłuszczy nienasyconych w mikrofali (poniżej 100 stopni C) może powodować przekształcenie ich w tłuszcze trans jak ma to miejsce podczas podgrzewania ich do bardzo wysokich temperatur?
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Dzień dobry,
Tłuszcze trans powstają przede wszystkim podczas przemysłowego uwodornienia (utwardzenia) nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podczas krótkiego ogrzewania w niskiej temperaturze (a 100 stopni to dość niska temperatura jak na obróbkę termiczną) tłuszcze trans nie powstaną. Mogą powstawać dopiero podczas długiego smażenia
Pozdrawiam
Maja Czerwińska-Rogowska
dietetyk Gryfice

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty