Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jak najbardziej jest to możliwe. W celu potwierdzenia należy wykonać badanie spirometryczne oraz rozkurczową próbę spirometryczną. Polecam wizytę u pulmonologa. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to na pewno astma? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy astma jest niebezpieczna? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy astma przeszkadza w uprawianiu sportów ekstremalnych? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Astma – problem z diagnozą – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Ucisk w klatce - czy to może być astma wysiłkowa? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Dlaczego czuję dyskomfort w mostku? – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Wydzielina zalegająca w oskrzelach a astma – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Astma oskrzelowa i silany atak – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy astma może minąć? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy uczucie zatkanego nosa, niedotlenienia oraz duszności mogą świadczyć o alergii? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
artykuły
Objawy astmy - zaostrzenie choroby, badania diagnostyczne
Astma to niezwykle uciążliwa choroba dróg oddechow
Badania w astmie - badanie podmiotowe, przedmiotowe w astmie
Badania w astmie są niezbędne, aby móc ją właściwi
Pulmonolog - czym się zajmuje, leczenie chorób, badania, wizyta
Pulmonolog to lekarz, który zajmuje się diagnozowa