Czy wypieki z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej mogą być elementem codziennej diety?

Dzień dobry, Czy wypieki z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej mogą być elementem codziennej diety przy założeniu, że nie przekracza się bilansu kalorycznego?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Źródła nienasyconych kwasów omega-3

Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.

Witam serdecznie,
trudno jest konkretnie odpowiedzieć na Pani pytanie, ponieważ nie wiem jaki ma Pani cel i jaki jest Pani stan zdrowia. Wypieki to szerokie pojęcie - zależy co jeszcze Pani do nich dodaje oprócz wspomnianych mąk. Pyta Pani o bilans kaloryczny więc mogę się domyślić, że zależy Pani na odchudzaniu lub utrzymaniu wagi. Niestety mąką kukurydziana i ziemniaczana nie jest w tym przypadku polecana ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Lepsza będzie mąka żytnia razowa, orkiszowa, gryczana lub owsiana. Mąka ryżowa zaś -o której Pani wspomina jest lepsza od kukurydzianej czy ziemniaczanej.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty