Jakie są przyczyny opuchnięć twarzy i jak im zapobiegać?

Witam, mam opuchniętą twarz i chiałabym się dowiedzieć jak mogę temu zapobiegać? Dodam, że opuchnięcie nasila się, gdy zjem zbyt dużo. Twarz mam zawsze zaczerwienioną. Czy to może być alergia?
KOBIETA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani,

aby udzielić wnikliwej odpowiedzi potrzebne jest znacznie wiecej informacji dotyczących Pani historii choroby. Przyczyn opuchlizny twarzy może być wiele - od stanów zapalnych zębów i przyzębia, po reakcje alergiczne. Nie należy jednak bagatelizować problemu, jeżeli zauważyła Pani coś niepokojacego. Proponowałbym w pierwszej kolejności udać się do lekarza rodzinnego, który po zbadaniu Pani i analizie historii choroby, zaleci dalsze postępowanie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty