Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Witam serdecznie,
Bardzo się cieszę, że pomimo ciężkiej pracy znajduję Pani czas na jazdę na rowerze oraz robienie brzuszków, jednak należy pamiętać iż tzw brzuszki nie spalają tkanki tłuszczowej a jedynie wzmacniają brzuch. Pomocne w zrzuceniu tłuszczyku z brzucha są ćwiczenia całego ciała. Polecałabym rożne programy treningowe, które można znaleźć np na youtube, jednak wierze że może nie mieć Pani na to czasu wiec musi Pani skupić się przede wszystkim na diecie.
3 posiłki dziennie o których Pani wspomniała jedzone w tak długich odstępach czasu to główny Pani problem!!! Koniecznie trzeba znaleźć czas na II śniadanie i podwieczorek Może to być jogurt, kefir czy maślanka naturalne z owocem lub kanapka z chudą wędliną warzywami i razowym pieczywem.
Dopiero poprawa odżywiania oraz systematyczna aktywność fizyczna - nawet niewielka dadzą dobre efekty
Powodzenia
Mgr Joanna Wasiluk
Przede wszystkim kluczem do sukcesu jest uregulowanie diety. Niestety, mimo najszczerszych chęci same ćwiczenia fizyczne nie będą skuteczne. Dieta to 80% sukcesu, także warto chociaż spróbować zacząć odżywiać si e właściwie i regularnie, bo przemęczony pracą, stresem i jeszcze dodatkowym wysiłkiem organizm na pewno nie będzie współpracpował...
Sport bez racjonalnego żywienia może okazać się czynnikiem niewystarczającym do osiągnięcia zamierzonego celu. Racjonalne odżywianie nie zawsze musi oznaczać godzin spędzonych w kuchni na przygotowaniu posiłków. Może Pani zaplanować śniadanie o godzinie 7, potem II śniadanie około godziny 10-11, obiad około 15.00 i kolację około 19.00. Największy trud polega na wcześniejszym wymyśleniu posiłków i przygotowaniu zakupów. Zrobienie kanapki z pełnoziarnistym chlebem czy jogurt z owocami nie wymaga zbyt dużej ilości pracy. Proszę spróbować zaplanować sobie posiłki na dany dzień w dniu poprzedzającym tak żeby rano wstając do pracy wiedzieć co będę dzisiaj jadła. To pozwoli uniknąć jedzenia produktów mocno przetworzonych, przypadkowych i niezdrowych. Warto gotować na 2-3 dni i przygotowywać porcje, które potem można podzielić na kilka mniejszych posiłków. Oczywiście przy odchudzaniu trzeba ograniczyć porcje i spożywać produkty o dużej wartości odżywczej takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięsa, chudy nabiał, ryby, warzywa, owoce, oleje, orzechy czy pestki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób zdrowo się odchudzać w wieku 14 lat? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Problemy z odchudzaniem przy pracy fizycznej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie w wieku 54 lat – odpowiada Natalia Ulewicz
- Odchudzanie a nieregularne posiłki i praca zmianowa – odpowiada Mgr inż. Kinga Kryska-Domańska
- 3h ćwiczeń tygodniowo i 3 posiłki dziennie – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jakie spożywać posiłki podczas odchudzania? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Ile powinna ważyć 13-latka o wzroście 150 cm? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Brak efektów odchudzania – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Odchudzanie z ud i brzucha – odpowiada Magdalena Rapacka
- Mdłości przy odchudzaniu – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska