Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam ciepło
Wszystko zależy od długości antybiotykoterapii, rodzaju stosowanego antybiotyku.
Bardzo ważna jest probioza jelit - która podczas każdej antybiotykoterapii jest mocno naruszona.
Odbudowa flory po antybiotykoterapii trwa około miesiąca.
Jeśli nasza mikrobioza jest zachwiana z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć że testy wyjdą fałszywie dodatnie.
Dodatkowo wiele testów dostępnych na rynku nie jest wiarygodnych.
Najbardziej godne zaufania są testy FoodScan.
Czyli zaczynamy od probiozy jelit, potem testy a potem dieta eliminacyjna kierowana pod okiem rozsądnego dietetyka
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Wiarygodność testów na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jak zwiększyć odporność naturalnymi sposobami? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Wiarygodność testu na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy test na nietolerancję pokarmową jest wiarygodny? – odpowiada Mgr Leszek Kosowski
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Testy na nietolerancję pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Podejrzenie nietolerancji pokarmowej – odpowiada Urszula Forenc
- Wiarygodność i wybór testów na nietolerancję pokarmową – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jak wyleczyć nietolerancje pokarmowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski