Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
W opisanej sytuacji warto udać się na wizytę do lekarza, który po ocenie wskazań zaleci odpowiednie badania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wiarygodność testów na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Wiarygodność testu na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Testy na nietolerancję pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy test na nietolerancję pokarmową jest wiarygodny? – odpowiada Mgr Leszek Kosowski
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Po jakim czasie od zażywania antybiotyków można wykonać test na nietolerancje pokarmowe? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Gdzie robi się test na nietolerancję pokarmową? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jakie zrobić badania na nietolerancję pokarmową? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Testy na nietolerancję pokarmową u dorosłych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy możliwe jest, że mam taką nietolerancję pokarmową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Food Detective - nietolerancja pokarmowa, test, działanie, testowane pokarmy, opinie
Nietolerancja pokarmowa to coraz poważniejszy prob
Nowoczesny sposób na zachowanie zdrowia - badania przez Internet
Współczesny sposób życia pełen pośpiechu typowy dl
Nietolerancja pokarmowa - czy może być moim problemem?
Przewlekłe dolegliwości bez wyjaśnionej przyczyny