Refluks żołądkowo-przełykowy i nadwaga

witam mam pytanie stwierdzono u mnie refluks zoladkowo przelykowy zpowodowany przepuklina rozoworowa przelyku stopnia 1 lekarz stwierdzil ze jest na tyle mala ze nikt nie bedzie chcial ingerowac operacyjnie w moje bebeszki:)dostalem liste czego unikac a co jesc a nabawilem sie tego od otylosci obecnie zostalo mi 8 kg nadwagi czy jest cien szansy ze jak znormalizuje mase ciala to zoladek wruci na swoje miejsce sam?i czy da sie s tym zyc bezpiecznie jesli sie leczy prosze o odp na te dwa pytania
MĘŻCZYZNA, 28 LAT ponad rok temu

Zalecenia dla pacjentów po badaniu endoskopowym

Badanie endoskopowe służy ocenie stanu narządów wewnętrznych. Jakie są zalecenia dla pacjentów po wykonaniu tego badania? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witam. Redukcja masy ciała przy refluksie jest bardzo wskazana, gdyż może znacznie zmniejszyć dolegliwości poprzez zmniejszenie ucisku w jamie brzusznej. Leczenie może także zwiększyć komfort życia. Oto kilka wskazówek:
- Dieta przy refluksie powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu. Ponadto należy unikać produktów takich jak: napoje gazowane, alkohol, kawa, czarna herbata, kwaśne soki owocowe, potrawy tłuste i smażone, ostre przyprawy, potrawy z dodatkiem octu, pomidory, papryka, ogórki, cebula, czosnek, kwaśne owoce (cytrusy, ananas), czekolada, chleb pełnoziarnisty, dania typu fast-food.

- Należy unikać przejadania się (lepiej zjeść 5-6 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia), ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godziny przed snem.
- Posiłek powinien być spożywany powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Między posiłkami należy pić wodę mineralną niegazowaną, można też pić delikatne soki warzywne (np. z marchwii, buraka) oraz herbatki ziołowe (ale nie z mięty pieprzowej, gdyż nasila ona wydzielanie kwasu w żołądku).
- Należy zwiększyć ilość warzyw w diecie (minimum 5 porcji dziennie)- w formie gotowanej i surowej. Zalecane są łagodne warzywa takie jak: dynia, marchew, cukinia, szpinak, ziemniaki, pietruszka, koperek.
- Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, wołowina) oraz ryby w formie gotowanej, duszonej lub pieczonej bez dodatku tłuszczu.
- Codziennie należy spożywać 2-3 porcje chudego nabiału: mleko, twarogi, jogurty, kefiry, maślankę.
- W kuchni przydadzą się świeże zioła i łagodne przyprawy takie jak: koperek, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia.
- Można spożywać także: kaszę jaglaną, kaszę manną, kaszę kuskus, napar z siemienia lnianego. Ze słodyczy dozwolone są biszkopty, ciasto drożdżowe, delikatny kisiel owocowy bez pestek.
Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty