Dieta kobiety w ciąży

Witam, jeśli trenuje Pani od niedawna wystarczy rozplanować makroskładniki zgodnie z aktualnymi zaleceniami dla ogółu populacji: 0,9 gramów białka na 1kg masy ciała, czyli około 81 gramów na dzień; tłuszcz – 30%; reszta węglowodany. Jeśli treningi będą regularne Pani przemiana materii będzie powoli rosła i łatwiej będzie spalać tkankę tłuszczową. Ważne, aby nie stosować zbyt restrykcyjnych diet, które mogą negatywnie wpłynąć na metabolizm. Należy skupić się na odpowiednim wyborze produktów. Jeśli nie ma Pani żadnych problemów zdrowotnych należy jeść 5 posiłków dziennie, najlepiej co 3-4 godziny. Zadbać o to, aby były one urozmaicone. Podstawą powinny być warzywa oraz owoce. Jeść pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza, ryż, pieczywo). Wykorzystywać różne źródła białka – rośliny strączkowe, ryby, jaja, chude mięso. W jadłospisie powinny pojawiać się przetwory mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka, sery twarogowe). Stosować tłuszcze roślinne – np.: olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Wyeliminować słodycze, cukier, słone przekąski, produkty typu „fast food”. Pamiętać o odpowiednim spożyciu płynów, najlepiej wody. Przy stosowaniu prawidłowych zasad żywienia i regularnej aktywności fizycznej na pewno uda się osiągnąć zamierzony cel.

Pozdrawiam,
Anita Wudarczyk
www.strefa-diety.com

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty