Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie. Jeśli wynik badania anty-tTG w klasie IgA lub IgG będzie dodatni, pacjent prawdopodobnie choruje na celiakię i wówczas badanie może być zlecane dodatkowo w celu monitorowania przebiegu choroby i oceny skuteczności leczenia; stężenie przeciwciał powinno obniżyć się gdy stosuje dietę bezglutenową. Lekarz może zlecić oznaczenie stężenia całkowitych immunoglobulin klasy A (IgA) w przypadku podejrzenia niedoboru tych immunoglobulin. Jeśli taki niedobór występuje powinno się zlecić oznaczenie anty-tTG w klasie IgG. Lekarz może wykonać biopsję jelita, w celu oznaczenia przeciwciał anty-endomyzjalnych (EMA) aby potwierdzić uszkodzenie błony śluzowej jelita.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badania w diagnostyce celiakii – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Podejrzenie celiakii a wyniki badań serologicznych – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Przeciwciała przeciwkoendomyzjum a wpływ leków na badanie – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Wyniki badań w kierunku celiakii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Co dokładnie oznaczają takie przeciwciała? – odpowiada
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy te wyniki jednoznacznie świadczą o celiakii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wykrycie celiakii w wieku 1,5 roku – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może oznaczać wynik badania przeciwciał? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Wynik badania gastrologicznego w kierunku celiakii – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Choroba trzewna - objawy, przyczyny, leczenie
Gdzieś na terenach dzisiejszego Iraku i Syrii, w s