Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Jeśli wynik badania anty-tTG w klasie IgA lub IgG będzie dodatni, pacjent prawdopodobnie choruje na celiakię i wówczas badanie może być zlecane dodatkowo w celu monitorowania przebiegu choroby i oceny skuteczności leczenia; stężenie przeciwciał powinno obniżyć się gdy stosuje dietę bezglutenową. Lekarz może zlecić oznaczenie stężenia całkowitych immunoglobulin klasy A (IgA) w przypadku podejrzenia niedoboru tych immunoglobulin. Jeśli taki niedobór występuje powinno się zlecić oznaczenie anty-tTG w klasie IgG. Lekarz może wykonać biopsję jelita, w celu oznaczenia przeciwciał anty-endomyzjalnych (EMA) aby potwierdzić uszkodzenie błony śluzowej jelita.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty