Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Uczulenie na złoto jest możliwe, ale występuje bardzo rzadko. W złocie próby 585 występują też inne metale: miedź, srebro, pallad, nikiel i inne. Na który konkretnie metal jest Pani uczulona można sprawdzić wykonując testy skórne. Proszę w tej sprawie skontaktować się z alergologiem.
Tak może wystąpić uczulenie na metale.Proszę udać sie do alergologa na konsultację.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Drobne pęcherzyki z płynem surowiczym na palcu po założeniu pierścionka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czerwone uczulenie na palcach pod obrączką – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wystąpienie alergii na srebro – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy słusznie podejrzewam u siebie zatrucie organizmu metalami? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uczulenie wokół oczu – odpowiada Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
- Zmiany skórne na pośladku – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
- Zmiany skórne na ustach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zmiany skórne pod oczami u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Gdzie mogę zrobić taki test na uczulenie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Swędzenie twarzy, czoła i szyi u 20-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska