Trwa ładowanie...

Nieswoiste zapalenia jelit - jak wybrać najbardziej optymalną dietę?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa) oraz choroba Leśniowskiego- Crohna (ChLC) to najczęściej występujące nieswoiste choroby zapalne jelit. Obie choroby występują głównie u rasy białej w krajach rozwiniętych Ameryki Północnej i Europy. Przyczyna tych chorób nie jest znana, jednak można wymienić kilka czynników biorących udział w ich etiopatogenezie. W przypadku colitis ulcerosa wskazuje się czynniki genetyczne, środowiskowe oraz immunologiczne. Zidentyfikowano kilka genów zwiększających podatność na zachorowanie WZJG. Wśród czynników środowiskowych wymienia m.in. się skład mikrobiomu jelit (zasadniczą rolę odgrywają szczepy Escherichia Coli oraz Bacteroidetes vulgatus).

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

1. Objawy WZJG

Główne objawy WZJG to: biegunka (często z domieszką krwi w kale), ogólne osłabienie, odwodnienie, ból brzucha, zmniejszenie masy ciała. W przypadku choroby Leśniowskiego- Crohna objawy są uzależnione od lokalizacji zmian chorobowych. W klasycznej postaci, kiedy dochodzi do zajęcia końcowego odcinka jelita krętego, głównym objawem jest ból brzucha, biegunka (z reguły bez krwi), guz w prawym dolnym kwadracie brzucha oraz niedokrwistość. ChLC może obejmować każdy odcinek przewodu pokarmowego - od jamy ustnej do odbytu.

Najczęstsze w obrębie jamy ustnej to owrzodzenia aftowe oraz ból dziąseł i zapalenie. Nieswoiste zapalenia jelit znacznie pogarszają jakość życia chorego. Nawracające biegunki, bóle brzucha i inne dolegliwości znacznie ograniczają funkcjonowanie w życiu codziennym. Bardzo ważne jest leczenie farmakologiczne, jednak najbardziej oczekiwane efekty przynosi kompleksowe leczenie, które zawiera również wsparcie ze strony dietetyka, a nawet psychologa.

2. Dieta przy WZJG

Leczenie dietetyczne nieswoistych zapaleń jelit ma kilka ogólnych zasad, ale dieta powinna być bardzo indywidualnie dopasowana do każego chorego. Wynika to z tego, że jeden chory z tą samą chorobą możne bardzo dobrze tolerować dany produkt, a inny będzie się źle po nim czuł. Ponad to dieta osoby z WZJG będzie różniła się w zależności od tego czy chory znajduje się w stanie remisji czy w tzw. zaostrzeniu choroby. W przypadku osób z nadwagą lub otyłością należy dążyć do normalizacji masy ciała. Dieta powinna być lekkostrawna ze zmniejszoną zawartością błonnika pokarmowego. Zaleca się regularne posiłki w małej objętości o umiarkowanej temperaturze. Istotne jest również unikanie cukru, a najlepiej w miarę możliwości jego wyeliminowanie- co niestety nie jest łatwe, ponieważ większość produktów żywnościowych posiada tzw. cukier dodany. Warto podkreślić, że spożywanie cukru może prowadzić do zaostrzenia choroby.

3. Błonnik i laktoza przy wrzodziejących jelitach

Błonnik pokarmowy pomimo tego, że w wielu chorobach będzie działał korzystnie, tak w tym przypadku nie przyniesie oczekiwanych efektów. Dieta powinna być ubogoresztkowa, aby nie podrażniać jelit. Zaleca się pieczywo pszenne, makarony drobne, kasze drobne (np. pęczak, kuskus), ryż biały, warzywa obrane ze skórki, owoce również obrane ze skórki (wiele osób zdecydowanie źle reaguje np. na truskawki, kiwi, pomarańcze czy też mandarynki). Istotne wydaje się również unikanie nasion słonecznika, pestek dyni, nasion chia, siemienia lnianego- wszystkie wymienione produktu nasilają podrażnienie śluzówki jelit. Coraz więcej osób zgłaszających się do dietetyka z WZJG lub chLC, sygnalizuje nietolerancję laktozy. Niestety w wielu przypadkach należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować laktozę- cukier mleczny. Dotyczy to zwłaszcza mleka, ale również pozostałych przetworów mlecznych. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów bez laktozy, np. mleko bez laktozy, serki wiejskie, jogurty czy też twarogi.

Rozsądne jest wprowadzenie również produktów roślinnych, np. napój migdałowy, kokosowy, ryżowy. Z diety należy wykluczyć produkty tłuste (tłuste mięso- wieprzowina, drób ze skórą), wzdymające (np. kapusta, szparagi, brukselka, groszek), ostre potrawy, alkohol, mocną kawę i herbatę. Najnowsze doniesienia wskazują również na rozważenie przyjmowania probiotyków jako uzupełniającego leczenia nieswoistych zapaleń jelit.

Szczepy takie jak Lactobacillus plantarum 299v, Lactobacillus rhamnosus GG, Bifidobacterium lactis wpływają na zmniejszenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Posiłki powinny być spożywane w spokojnej atmosferze. Należy unikać nadmiaru stresu. W tym przypadku rola psychologa jest istotna. Podsumowując należy podkreślić znaczenie kompleksowego leczenia nieswoistych zapaleń jelit. Samo leczenie farmakologiczne nie będzie przynosiło oczekiwanych efektów. Według wielu najnowszych badań włączenie odpowiedniej diety znacznie poprawia jakość życia chorego oraz zdecydowanie zwiększa jego szanse na normalne funkcjonowanie w środowisku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.