AZS u 16-miesięcznego dziecka

Witam. Mój synek 16msc. z powodu atopowego zapalenia skóry został skierowany do alergologa. Niestety na wizytę musimy czekać ponad dwa miesiąc, więc nie znamy alergena uczulającego. Lekarz prowadzący polecił spróbować dwa tygodnie nie podować synkowi mleka i jego przetworów. Czym więc zastąpić te produkty w jadłospisie małego dziecka? Dodam że synek do tej pory jadł dla mleczne posiłki.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty