Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proszę udać się do alergologa pediatry. Może Pani zrobić jeszcze test w kierunku celiakii.
Pozdrawiam
Iwona Stajkowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy testy IgE z krwi pod kątem alergii na białko mleka krowiego są wiarygodne? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Nutramigen a zwykłe mleko przy alergii pokarmowej – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Uczulenie na pszenicę i żyto a celiakia – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Co oznacza Ige całkowite u 3-letniego dziecka? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Co oznaczają takie testy alergiczne? Na co jest uczulone moje dziecko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Krostki i czerwone plamy na skórze u 5-miesięcznego dziecka – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wysypka na twarzy u 6-miesięcznej córki a możliwość uczulenia na gluten – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Wysypka na buzi u 18-miesięcznej córki a uczulenie na gluten lub laktozę – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Co podawać dziecku, które nie akceptuje mleka? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Skaza białkowa u dziecka – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi - wskazania, przygotowanie, przebieg
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi wykonuje s
Alergeny krzyżowe - przykłady. Przyczyny i objawy alergii krzyżowej
Alergeny krzyżowe to takie czynniki alergizujące,