Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
powinna sie Pani zgłosić do dietetyka, który opracuje przykładowy jadłospis dla Pani dziecka na podstawie pomiarów dziecka ( wzrost, masa ciała) a także preferencj smakowych.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy 1,5 roczne dziecko powinno jeść jajka? – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Czy dziecko może już pić mleko krowie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przykładowa dieta na niedowagę u dziecka – odpowiada mgr Adam Zajączkowski
- Żywienie dziecka a alergią na mleko – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia pokarmowa u 4-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy dziecko z alergią pokarmową powinno przyjmować tylko mleko modyfikowane? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak długo dziecko powinno pić mleko? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak podawać witaminę D dziecku? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Alergia na mleko modyfikowane – odpowiada Milena Lubowicz
- Biała plamka pod paznokciem u 11-miesięcznego dziecka – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Alergia pokarmowa u niemowlaka - objawy, przyczyny i leczenie
Alergia pokarmowa u niemowlaka rozpoznawana jest c
Skaza białkowa u niemowląt - przyczyny, objawy, leczenie, karmienie piersią
Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, które
Zalety karmienia piersią
Karmienie piersią jest dobre nie tylko dla dziecka