Czy kiszone zielone pomidory są zdrowe czy szkodliwe?

czy kiszone zielone pomidory są zdrowe czy szkodliwe? Czy tomatyna traci własciwości trujace pod wpływem : 1. gotowania 2. kiszenia. Zrobiła kiszone pomidory na zimę wg kuchni polskiej, są pyszne, czy mazna je jeść?
KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu

Właściwości korzenia żeń-szeń

Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.

Dzień dobry,

Zielone pomidory, mają większe walory smakowe niż odżywcze ze względu na zawartość tomatyny.
Alkaloid tomatyna jest dość stabilna i trudno ulega inaktywacji.
Zielonych pomidorów nie powinny jeść dzieci (do 10 rż) oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym. Jeżeli będzie Pani spożywała przez siebie pomidory okazjonalnie, jako jako składnik sałatek nie powinno negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Prawie w każdej żywności znajdują się produkty, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.

0

Witam,

Zielone pomidory są źródłem głównie smaku, aniżeli składników odżywczych. Niewielkie ilości tomatyny z trudem ulegają całkowitej inaktywacji, natomiast spożywane sporadycznie przez zdrowe, dorosłe osoby jedynie jako dodatek do dania nie powinny wywołać żadnych dolegliwości.

Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty