Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie do końca rozumiem co ma Pan na myśli. Jeśli chodzi o testy alergiczne, mogło dojść do zmian u Pana, mógł się Pan stać wrażliwy na nowe alergeny, niekoniecznie na te same, co w 2010r.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przygotować się do wykonania panelu alergicznego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wpływ Atropiny na wynik testów alergicznych – odpowiada Lek. Rafał Jędrzejczyk
- Interpretacja wyników testów alergicznych u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co oznacza wskaźnik IND w testach alergicznych? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy można wykonać testy alergiczne u rocznego dziecka z AZS? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Czy testy alergiczne coś wykażą? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Kiedy spożyć alergen aby był widoczny w wyniku badania? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ustalenie alergenów wywołujących astmę alergiczna – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Testy alergiczne skórne i reakcja alergiczna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie testy alergiczne na nieżyt nosa powinnam wykonać? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Jak pokonać strach przed ciężką alergią?
Alergia pokarmowa - co dalej? Alergia wywołana zar
Przebieg konsultacji alergologicznej
Konsultacja alergologiczna jest istotnym elementem
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi - wskazania, przygotowanie, przebieg
Testy punktowe z alergenami pokarmowymi wykonuje s