Co na otyłość brzuszną?
Otyłość brzuszna niesie bardzo negatywne konsekwencje dla zdrowia. Jest to nie tylko problem medyczny, ale także ekonomiczny i społeczny. Prof. Wojciech Drygas informuje, o czym należy pamiętać, podczas walki z tą chorobą.
Witam serdecznie! Najwięcej błonnika zawierają produkty pełnoziarniste (ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty). Jeśli chodzi o otręby, to więcej błonnika znajdziemy w otrębach owsianych niż w pszennych.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
witam serdecznie,
zdecydowanie więcej błonnika mają otręby pszenne. Otręby owsiane dostarczają ok. 7g błonnika w 100g produktu, a otręby pszenne mają w 100g aż 43g błonnika.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jakie produkty mają najwięcej błonnika? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie błonnika a zrzucenie kilogramów – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Cukrzyca typu 2 a stosowanie błonnika witalnego – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Suplementacja błonnikiem – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach – odpowiada Piotr Pilarski
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Uważaj na te produkty. Możesz cały dzień spędzić w toalecie
Co wywołuje biegunkę? Niektóre osoby mogą bez prob
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób