Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Może to nie alergia tylko infekcja, wskazana wizyta u lekarza.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przez jak długi czas można podawać dziecku Colostrigen? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co zrobić z kaszlem u 5-letniego dziecka? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Gorączka, wymioty i czerwony język u 5-latka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- O czym świadczy utrzymująca się gorączka po wymiotach u dziecka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jak leczyć gorączkę i katar po usunięciu migdałków? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Wodnisty i zielony kał oraz wymioty między posiłkami i po posiłkach u 5-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Katarzyna Mudel
- Wysypka i pienisty stolec u 5-tygodniowego dziecka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jak leczyć objawy alergii wziewnej u dziecka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Astma i alergie a środki na poprawę odporności u dziecka – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Zatkany nos u 5-miesięcznego niemowlęcia – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
artykuły
Postępowanie przy gorączce dziecka
Gorączka u małych dzieci zazwyczaj pojawia się nag
Spuchnięty nos i ból gardła - jak rozpoznać czy to alergia czy przeziębienie?
Coraz częściej zdarza się, że na zatkany nos, kata
Kiedy katar dziecka wymaga wizyty u lekarza?
Katar pojawia się na skutek zapalenia śluzówki nos