Dieta 1000 kalorii
Aby zmniejszyć uczucie głodu należy jeść regularnie 5 posiłków dzinnie o stałych porach. Pierwsze dni mogą być trudne, ale z czasem organzim się przyzwyczai i będzie odczuwał głód tylko w tych godzinach.
Aby posiłki były obfite należy wybierać produkty niskokaloryczne, a więc z ograniczoną zawartością tłuszczu. Mieso i wędliny należy jeść drobiowe, pieczywo razowe, pełnoziarniste, a produkty nabiałowe zawierające mniej niż 2% tłuszczu.
Znakomitym "zapychaczem" są warzywa. Jeśli są bez dodatków, sosów, dresingów to można je jeść bez ograniczeń - oczywiście w ramach tych 5-ciu posiłków, a nie między nimi.
Regularne posiłki oraz węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, makarony, ryż, kasze, płatki owsiane powodują, że cukier we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. A to jego spadek powoduje właśnie uczucie głodu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy waga 55 kg przy wzroście 170 cm jest zdrowa? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Odchudzanie a ciągłe uczucie głodu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak najszybciej schudnąć 5 kg? Co mam zrobić, żeby mieć płaski brzuch? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Chcę przybrać na masie: co powinienem jeść, a czego unikać? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Zdrowe odżywianie - sposób na schudnięcie – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jestem za chudy - jak zdrowo i szybko przytyć? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Dlaczego bardzo trudno poskromić mi głód? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Proszę mi powiedzieć co zrobić by nie tyć? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Napady głodu - czy to początek jakiejś choroby? – odpowiada Mgr Katarzyna Szatkowska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
artykuły
Odchudzanie w cukrzycy
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Mniej smalcu, więcej oliwy z oliwek. Jak zmieniło się nasze podejście do przyjemności z jedzenia?
Częściej sięgamy dziś po pieczywo pełnoziarnis