Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Witam, stawia stosowana jako substancja słodzące o niższym indeksie glikemicznym niż sacharoza jest zalecana w wielu dietach, także w diecie cukrzycowej. Jej stosowanie nie ma jednak znaczenia leczniczego w chorobie Alzheimera.
Pozdrawiam serdecznie
Niestety nie wiem, może dietetyk będzie w stanie pomóc, chociaż nigdzie nie znalazłam artykułu,które coś pisałyby na ten temat
Pozdrawiam
Nie ma badań naukowych potwierdzających wpływ stewii na poprawę pamięci. Nie posiada ona takich właściwości.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy można stosować kurkumę w chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakich słodzików powinni używać cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie produkty wspomogą naturalnie pamięć u osoby chorej na alzheimera? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy słodzik na bazie sachyrynianu i aspartamu może podnieść cukier we krwi? – odpowiada Ewa Gonia
- Czy kurkuma może zapobiegać chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jaką dietę stosować podczas choroby Alzheimera? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Czy można stosować preparaty ze stewii w diecie cukrzycowej w ciąży? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka