Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Przy nawracających zapaleniach gardła powinna skonsultować się Pani z laryngologiem w celu potencjalnej kwalifikacji do usunięcia migdałków. Objawy zapalenia gardła i uczucie nadprodukcji wydzieliny mogą być manifestacją alergii i nietolerancji (w tym pokarmowych), dlatego warto zrewidować swój jadłospis. Ponadto ból gardła może być związany z chorobą refluksową przełyku. Uważam, że powinna zacząć Pani od wizyty u laryngologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Angina a ekstrakcja zęba – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Czy angina przebiegła standardowo? – odpowiada
- Jak zapobiegać kolejnym nawrotom anginy? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Angina i biały nalot na migdałku – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy to może być angina? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to nawrót anginy? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Jak leczyć konsekwencje anginy? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Co robić, aby moje anginy nie nawracały? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Angina a czopy ropne u 23-latka – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy angina została wyłączona w pełni? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
artykuły
Angina - charakterystyka i przyczyny, objawy, leczenie, powikłania
Angina jest chorobą, która rozwija się stosunkowo
Nawracające anginy
Nie dość, że podczas anginy chory zazwyczaj zmaga
Angina Plauta i Vincenta, czyli „męska angina". Objawy i leczenie
Angina Plauta i Vincenta to nie tylko rzadka, ale