Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Właściwe leczenie możliwe jest tylko po postawieniu trafnej diagnozy. Do tego niezbędny jest szczegółowy wywiad lekarski, precyzujący m.in. okoliczności występowania objawów, towarzyszące dolegliwości, ewentualne choroby współistniejące, choroby występujące w rodzinie etc. Ponadto konieczne jest badanie fizykalne, podczas którego lekarz obejrzy wysypkę. Doradzam więc zgłoszenie się do lekarza rodzinnego, dermatologa lub alergologa.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to ma coś wspólnego z alergią na leki, czy jestem uczulona na coś innego? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Ból oczu, spuchnięte powieki, brązowe kąciki powiek - co mi jest? – odpowiada Lek. Justyna Ligorowska-Mateńczuk
- Suche plamy wokół ust – odpowiada Lek. Ewa Rybicka
- Co robić z ropnymi krostkami okolicy ust? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Na co wskazuje taka wysypka u 22-latki? – odpowiada Naturopata Mariusz Bek
- Wysypka na nogach - jak się jej pozbyć? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaka może być przyczyna drżenia mięśni u 22-latka? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dziwna wysypka po ciąży - co to takiego? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co jest przyczyną puchnięcia i swędzenia skóry? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Cukrzyca - czy to ona jest przyczyną moich dolegliwości? – odpowiada Lek. Magdalena Parys