Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Witam Panią,
w diecie lekkostrawnej jajka zalecane są w umiarkowanej ilości. To w jakiej postaci zależy od jednostki chorobowej (np. przy wrzodach żołądka i dwunastnicy można jeść tylko na miękko).


Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty