Dlaczego poziom cukru nie jest stabilny?

Witam. Mam pytanie dotyczące cukru w mojej krwi. A więc robiąc sobie wynik glukometrem, na czczo wynosił 112, godzine po posilku 95, a 2 godziny po posiłku 118, czy to normalne, że cukier tak skacze?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?

Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.

Dzień dobry,

Z powodu podwyższonego stężenia glukozy na czczo (norma 70-99 mg/dl) proponuję wykonanie testu obciążenia glukozą - tzw. krzywa cukrowa - z 75 g glukozy. W razie nieprawidłowości proszę skontaktować się z diabetologiem. Glikemia na czczo od 100 do 125 to według aktualnych wytycznych nieprawidłowa glikemia na czczo, czyli stan przedcukrzycowy, aczkolwiek jeśli rozpoznajemy stany związane z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej - lege artis powinniśmy pobrać do badania krew żylną, a nie krew wlośniczkową - badania glukometrem, który służy do monitorowania wyrównania cukrzycy, a nie do rozpoznawania stanów przedcukrzycowych i cukrzycy niestety niekiedy jest mało dokładne- +- 15% błędu w pomiarze. Jeśli chodzi o wahania cukru we krwi, to norma 2 h po posiłku wynosi

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty