Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Jeśli chodzi o dietę, wskazania są następujące:
- absolutna abstynencja jeśli chodzi o alkohol
- spożywanie produktów mających duże wartości odżywcze, zawierających dużo witamin i składników mineralnych, np. warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty (pełnoziarnisty makaron, chleb razowy), brązowy ryż, kasze, drób, rośliny strączkowe, ryby.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
http://dietcoaching.pl/diet-coaching/

0

Witam,
dieta powinna być lekkostrawna, z ograniczoną ilością tłuszczu szczególnie pochodzenia zwierzęcego,bogata w składniki odżywcze.Posiłki powinny być spożywane na zasadzie - mniej a częściej, o regularnych porach z przerwami około 3h. Należy unikać słodyczy, dań gotowych. Posiłki powinny być przygotowywane świeże, najlepiej z zastosowaniem takich technik kulinarnych jak gotowanie w wodzie, na parze, duszenie. Należy ograniczać sól, bezwzględnie wyeliminować alkohol.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty