Jakich produktów unikać przy uczuleniu na nikiel?

Witam.ostatnio dowiedziałam się że jestem uczulona na nikiel.oprocz rzeczy codziennego użytku wiem, że nikiel zawarty jest też w pożywieniu.jakich produktów powinnam unikać (w tym jakie pieczywo i alkohol), a jakie są dozwolone ? Źródła internetowe podają różne produkty.dziekuje z góry za odpowiedz.
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

W związku z alergią na nikiel z diety poleca się wyeliminować lub znacznie ograniczyć: kakao, czekolada, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja), ziarna zbóż (pszenica, żyto, owies), makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, owoce morza, orzeszki ziemne, siemię lniane, nasiona słonecznika, migdały, suszone owoce, piwo, wino czerwone, napoje i suplementy zawierające nikiel, herbata czarna, kawa w nadmiernych ilościach.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty