Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
W związku z alergią na nikiel z diety poleca się wyeliminować lub znacznie ograniczyć: kakao, czekolada, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja), ziarna zbóż (pszenica, żyto, owies), makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, owoce morza, orzeszki ziemne, siemię lniane, nasiona słonecznika, migdały, suszone owoce, piwo, wino czerwone, napoje i suplementy zawierające nikiel, herbata czarna, kawa w nadmiernych ilościach.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zbilansować dietę przy alergii na nikiel i kobalt u siedemdziesięcioletniej osoby? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Dieta u osoby uczulonej na nikiel, chrom i kobalt – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jakie słodycze zawierają siarczan niklu? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jakich produktów unikać przy alergii na nikiel? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaką dietę należy stosować przy Hashimoto? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta a ostre zapalenie trzustki i wrzody dwunastnicy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski