Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dieta powinna być dostosowana schorzenia podstawowego czyli zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka. Odpowiednie informacje na ten temat można uzyskać np. na stronach:
https://portal.abczdrowie.pl/pytania/przewlekle-zanikowe-zapalenie-blony-sluzowej-zoladka-a-dieta
https://portal.abczdrowie.pl/pytania/zanikowe-zapalenie-blony-sluzowej-zoladka-jak-leczyc
https://gastrologia.mp.pl/lista/105829,leczenie-zanikowego-zapaleniu-zoladka-zwiazanym-z-niedokrwistoscia-addisona-i-biermera
http://wylecz.to/pl/choroby/uklad-pokarmowy/zanikowe-zapalenie-blony-sluzowej-zoladka-przyczyny-objawy-leczenie-i-dieta.html#popupClose
Witam
Przy problemach ze śluzówką osoba starsza powinna jadać dużo produktów gotowanych. Ze względu na alerię powinna unikać :kakao, czekolada, nasiona roślin strączkowych – fasola, groch, soczewica, soja, całe ziarna zbóż – pszenica, żyto, owies, makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, owoce morza, orzeszki ziemne, siemię lniane, nasiona słonecznika, migdały, suszone owoce, produkty dostępne w puszkach,piwo, wino czerwone, napoje i suplementy zawierające nikiel,herbata czarna, kawa w nadmiernych ilościach. Nie da się w 100% wykluczyć tych pierwiastków bo one występują w wielu produktach spożywczych i są uzależnione od ziemi w której rosły warzywa, pestycydów. Można jedynie unikać produktów mocno uczulających i dużo gotować. Ze względu na żołądek oraz te pierwiastki unikać surowych warzyw i owoców.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu
W diecie na chory żołądek ważne jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu i dbanie, aby przerwy między nimi nie były zbyt długie. Usprawnia to pracę narządu i reguluje wydzielanie kwasu solnego. Zalecane jest spożywanie 4–6 posiłków dziennie. Należy unikać jedzenia bezpośrednio przez snem i zjadania dużych porcji posiłków – najlepiej przyjmować małe porcje, ale często. Duże ilości pokarmu dłużej się trawią, powodując często objawy niestrawności i uczucie przejedzenia. Podczas spożywania pokarmów ważne jest unikanie pośpiechu oraz dokładne przeżuwanie kęsów.
W leczeniu zanikowego zapalenia żołądka trzeba zrezygnować z niektórych pokarmów i używek. Jest to sprawa indywidualna każdego pacjenta, nie u każdego dany produkt spożywczy będzie wywoływał objawy ze strony organu.
Chorzy z zanikiem błony śluzowej żołądka powinni unikać:
-tłustych, smażonych, grillowanych i ciężkostrawnych posiłków oraz fast foodów,
-pikantnych, ostrych przypraw (ocet, cebula, chili, papryka),
-kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, soków owocowych z dużą ilością cukru,
-słodyczy, ciastek, kremów, lodów, czekolady,
-pokarmów wzdymających (groch, fasola, kapusta).
W przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka pokarmami zalecanymi są: gotowane warzywa (marchew, brokuły, groszek zielony, ziemniaki) i niektóre owoce. Spośród mięs należy wybierać lekkostrawne i chude (kurczak, indyk). Nie można zapomnieć o spożywaniu ryb. Wymienione produkty należy dusić lub gotować na parze czy w wodzie.
Wśród pieczywa polecane są produkty pszenne – lekkostrawne i z mniejszą ilością błonnika (w przeciwieństwie do pieczywa razowego lub żytniego), który może powodować podrażnienie żołądka.
Do produktów zalecanych w zapaleniu (nieżycie) żołądka należą także: chudy twaróg i sery, oliwa, gotowane jaja, masło, pomidory, ogórki, kefiry, jogurty, kasze, makarony, słonecznik, pestki dyni, orzechy, zielona herbata, czy ziołowe napary.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na konsultacje,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta u osoby uczulonej na nikiel, chrom i kobalt – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jakich produktów unikać przy alergii na nikiel? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Jakich produktów unikać przy uczuleniu na nikiel? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Alergia na nikiel a picie czerwonej herbaty i bratka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie słodycze zawierają siarczan niklu? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Uczulenie na nikiel a dieta – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Kiedy mogę rozszerzyć dietę po usunięciu pęcherzyka? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s
Dieta w chorobach zapalnych jelit - zalecenia, dieta w zaostrzeniu objawów, dieta w remisji, dieta w chorobie Crohna
Dieta w chorobach zapalnych jelit to kluczowa kwes