Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

0

Witam
Przy problemach ze śluzówką osoba starsza powinna jadać dużo produktów gotowanych. Ze względu na alerię powinna unikać :kakao, czekolada, nasiona roślin strączkowych – fasola, groch, soczewica, soja, całe ziarna zbóż – pszenica, żyto, owies, makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, owoce morza, orzeszki ziemne, siemię lniane, nasiona słonecznika, migdały, suszone owoce, produkty dostępne w puszkach,piwo, wino czerwone, napoje i suplementy zawierające nikiel,herbata czarna, kawa w nadmiernych ilościach. Nie da się w 100% wykluczyć tych pierwiastków bo one występują w wielu produktach spożywczych i są uzależnione od ziemi w której rosły warzywa, pestycydów. Można jedynie unikać produktów mocno uczulających i dużo gotować. Ze względu na żołądek oraz te pierwiastki unikać surowych warzyw i owoców.

Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu

0

W diecie na chory żołądek ważne jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu i dbanie, aby przerwy między nimi nie były zbyt długie. Usprawnia to pracę narządu i reguluje wydzielanie kwasu solnego. Zalecane jest spożywanie 4–6 posiłków dziennie. Należy unikać jedzenia bezpośrednio przez snem i zjadania dużych porcji posiłków – najlepiej przyjmować małe porcje, ale często. Duże ilości pokarmu dłużej się trawią, powodując często objawy niestrawności i uczucie przejedzenia. Podczas spożywania pokarmów ważne jest unikanie pośpiechu oraz dokładne przeżuwanie kęsów.

W leczeniu zanikowego zapalenia żołądka trzeba zrezygnować z niektórych pokarmów i używek. Jest to sprawa indywidualna każdego pacjenta, nie u każdego dany produkt spożywczy będzie wywoływał objawy ze strony organu.
Chorzy z zanikiem błony śluzowej żołądka powinni unikać:
-tłustych, smażonych, grillowanych i ciężkostrawnych posiłków oraz fast foodów,
-pikantnych, ostrych przypraw (ocet, cebula, chili, papryka),
-kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, soków owocowych z dużą ilością cukru,
-słodyczy, ciastek, kremów, lodów, czekolady,
-pokarmów wzdymających (groch, fasola, kapusta).

W przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka pokarmami zalecanymi są: gotowane warzywa (marchew, brokuły, groszek zielony, ziemniaki) i niektóre owoce. Spośród mięs należy wybierać lekkostrawne i chude (kurczak, indyk). Nie można zapomnieć o spożywaniu ryb. Wymienione produkty należy dusić lub gotować na parze czy w wodzie.
Wśród pieczywa polecane są produkty pszenne – lekkostrawne i z mniejszą ilością błonnika (w przeciwieństwie do pieczywa razowego lub żytniego), który może powodować podrażnienie żołądka.
Do produktów zalecanych w zapaleniu (nieżycie) żołądka należą także: chudy twaróg i sery, oliwa, gotowane jaja, masło, pomidory, ogórki, kefiry, jogurty, kasze, makarony, słonecznik, pestki dyni, orzechy, zielona herbata, czy ziołowe napary.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na konsultacje,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty