Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Konieczna wizyta u okulisty, bez badania nie jestem w stanie określic co to może być. Po badaniu będzie można okre ślić dalsze postępowanie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nacieki na rogówce a stosowanie soczewek – odpowiada Piotr Pilarski
- Choroba stożek rogówki – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Nacieki na rogówce i problemy z ostrością widzenia po bakteryjnym zapaleniu spojówek – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Jak leczyć nawracanie erozji rogówki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uszkodzenie rogówki i objawy światłowstrętu – odpowiada Piotr Pilarski
- Podejrzenie zapalenia rogówki – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Nawracające zapalenie rogówki i astygmatyzm u 20-latki – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Czy z zapalenia rogówki można się wyleczyć? – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Epidemiczne zapalenie rogówki – odpowiada Lek. Dorota Kinga Stepczenko-Jach
- Czy rozmazany wzrok może wynikać z alergii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Zapalenie spojówek a alergia - jak rozróżnić? Porady eksperta
Swędzące, zaczerwienione i łzawiące oczy - kiedy ś
Czerwone oczy - zapalenie spojówek, alergia, zapalenie błony naczyniowej, zmęczenie
Czerwone oczy są objawem całego wachlarza dolegliw
Wygląd oczu a stan zdrowia
Problemy z oczami to nie tylko słaby wzrok i jego