Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Obecnie stosowane leczenie w przypadku astmy i alergii pozwala nawet w pełni uwolnić się od objawów i prowadzić normalne życie. Przy regularnym stosowaniu leków zgodnie z zaleceniami objawy nie powinny się pojawiać - jeśli tak jest należy udać się do lekarza (może być potrzebna zmiana leków lub zwiększenie dawki). Nie ma powodów do obaw.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Konieczność odczulania przy uczuleniu na kurz, pyłki i trawy – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy można mieć alergię na trawę? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Alergia - pomocy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Astma i alergia i częste duszności – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznacza wynik spirometrii u 10-latka? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jak zmniejszyć objawy alergii? – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Czy nieleczona alergia może prowadzić do astmy? – odpowiada Lek. Katarzyna Wrotek
- Alergia na roztocza przy astmie – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy nieleczona alergia prowadzi do astmy? – odpowiada