Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Rafał Gryszkiewicz
84 poziom zaufania

Nie powinna, ale fakt alergii wziewnej i kontaktowej (czyli pyłki i kurz) niesie podwyższone ryzyko alergii krzyżowej ze strony przewodu pokarmowego na pokarmy, na które normalnie u danej osoby nie wywołałyby reakcji alergicznej. W sytuacji 2 wymienionych alergenów najczęściej reakcja krzyżowa ze strony przewodu pokarmowego może pojawić się po owocach morza (kurz) i pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, ryżu, kukurydzy, grochu, soi (w okresie pylenia traw).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty