Testy alergologiczne dla 21-latki

Witam,czy po zrobieniu testów alergologicznych mozna stwierdzić uczulenie na dany produkt spożywczy ? Mam cerę trądzikowa i chciałabym wybrać odpowiednie składniki żywieniowe do swojej diety. Słyszałam że można być uczulonym na gluten, czy takie badania mogą to wykazać ? Pozdrawiam , Natalia.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty