Badania krwi - hemoglobina
Hemoglobina jest podstawowym składnikiem krwinek czerwonych. Jest nie tylko barwnikiem nadający krwi czerwony kolor, ale pełni również ważną funkcją ? transportuje tlen do tkanek. Lekarz Łukasz Kowalski objaśnia szczegóły dotyczące badania hemoglobiny.
Rzeczywiście badania powinno się wykonywać na czczo - ale ta sytuacja nie ma wpływu na wynik badania cholesterolu i trójglicerydów. Wyniki te odzwierciedlają bowiem jak kształtuje się gospodarka lipidowa w naszym organizmie na przestrzeni ostatnich tygodni i wszystko co jedliśmy w tym okresie będzie na nie wpływało. Pana wyniki sugerują problemy z gospodarką lipidową. Zalecanym postępowaniem w tej sytuacji jest konsultacja u specjalisty, ale także przede wszystkim zmiany w diecie - która powinna w tej sytuacji ograniczać nasycone tłuszcze (masło, margaryna, olej palmowy, wieprzowina, wołowina) zastępując je olejami roślinnymi (lniany, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek), orzechami i tłustymi rybami (łosoś, halibut, makrela, śledź).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy wysokim poziomie kreatyniny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta a poziom cholesterolu i trójglicerydów – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Podwyższony poziom glukozy i pomiar cholesterolu – odpowiada Dr Jolanta Nagadowska
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Interpretacja wyników badania cholesterolu u 61-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy chrupki kukurydziane wpływają na poziom cholesterolu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Obniżony poziom cholesterolu i trójglicerydów – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Badanie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i glukozy – odpowiada Dr n. med. Martyna Olesińska-Mader
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik