Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Marta Gryszkiewicz
Lek. Marta Gryszkiewicz

Nie napisała Pani co oznacza "Mały", z dzieckiem większym ze zdiagnozowaną alergią jeśli wysypka jest punktowa można zaczekać odstawiając alergen, podając normalne leki alergiczne które ma przepisane przez lekarza. Jeśli wysypka jest uciążliwa, swędząca wtedy należy pójść do lekarza (zwykle rodzinnego wystarczy i ten zapisze odpowiednie maści). Jeśli "Mały" znaczy niemowlę to warto aby obejrzał je lekarz.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty