Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuję z powyższymi zmianami udać się do dermatologa. Po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu lekarskiego będzie można stwierdzić prawdopodobną przyczynę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak sprawdzić, czy jest się uczulonym na kota? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy alergen działa tak, że nawet bez bezpośredniego kontaktu, reakcja alergiczna na niego występuje? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego pojawia się zaczerwienienie na twarzy po kontakcie skóry z kotem? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Objawy alergii na sierść kota – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jak złagodzić objawy alergii na kota? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to możliwe, że alergia na świnkę morską sama minie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Alergia na sierść kota a odczulanie – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Astma i uczulenie na sierść kota – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Stosowanie leku sterydowego na reakcję alergiczną – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy testy na uczulenie na kota będą wiarygodne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Diagnostyka alergii
Gdy obserwujmy u siebie lub swoich bliskich objawy
Sińce pod oczami u dziecka - przyczyny, diagnostyka i leczenie
Sińce pod oczami u dziecka pojawiają się z różnych
Alergia, nadwrażliwość czy nietolerancja? Przeczytaj, czym się różnią
Podchwytliwe objawy Już 30 proc. ludzi cierpi na a