Podróż samolotem w czasie ciąży
Czy kobieta w ciąży może podróżować samolotem? A jeśli tak to, w którym trymestrze jest to najbezpieczniejsze? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Witam,
w opisanej przez Panią sytuacji nie ma ryzyka zakażenia listeriozą. Bakterie Listeria Monocytogenes, obecne w surowym mięsie czy niepasteryzowanym nabiale, ale też nieumytych warzywach i owocach, giną powyżej 75 stopni Celsjusza. Zatem wszystko, co zostało poddane obróbce termicznej jest bezpieczne i może je spożywać kobieta w ciąży. Więcej o chorobie w naszym artykule, zachęcam do lektury: https://portal.abczdrowie.pl/listerioza.
Z uwagi na Pani stan, być może zainteresuje Panią również nasza infografika wskazująca produkty, które potencjalnie niosą za sobą ryzyko spowodowania zatrucia pokarmowego: https://portal.abczdrowie.pl/12-produktow-ktore-moga-wywolac-zatrucie-pokarmowe.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy doszło do zakażenia listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak dużo jest ryzyko, że zaraziłam się listeriozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy po tych płatkach mogę zachorować na listeriozę? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy w ciąży można jeść wędzony ser? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kiedy mogę wykonać badanie na listeriozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest ryzyko zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy doszło u mnie do zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zakażenia listeriozą w 12 tygodniu ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy oscypek jest groźny w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie jest ryzyko wystąpienia listeriozy u ciężarnej? – odpowiada Mgr Agata Przytuła