Czy w ciąży można jeść wędzony ser?

Witam, czy w ciąży można jeść ser ze sklepu parzony, wędzony? Czy istnieje ryzyko zarażenia się bakteria listerii? Czy parzenie zabija bakterie? Pozdrawiam
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Nacięcie krocza podczas porodu

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

parzenie to obróbka termiczna, która powinna być wystarczająca, by zabić bakterie listerii – giną one w relatywnie niskiej temperaturze, to jest 60 stopni Celsjusza. Dodatkowo większość serów ze sklepu to sery wyrabiane z mleka pasteryzowanego, a pasteryzacja jest wystarczająca, by wyeliminować ryzyko zagrożenia listeriozą.

Zachęcam do lektury artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/listeria-monocytogens-czym-jest-zakazenie-leczenie.

Stąd też, jeśli kupuje Pani sery w sklepach, warto upewnić się, że są z mleka pasteryzowanego, natomiast warto unikać produktów spoza marketów lub takich, które na opakowaniu nie mają informacji o pasteryzacji.

Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/czy-w-ciazy-mozna-jesc-sery-plesniowe-i-pikantne-potrawy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty