Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Przy powiększonych migdałkach może wystąpić u dziecka utrudnienie w oddychaniu. Jednak gdyby objawy się nasilały, należy udać się do lekarza w celu zbadania i ewentualnego leczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Obturacyjne zapalenie płuc u dziecka. Czy to astma? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Wirusowe zapalenie gardła u 2-latka – odpowiada Piotr Pilarski
- Co zrobić kiedy dziecko kaszle - czy jest to oznaka astmy? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Duszności od dwóch miesięcy u 7-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dlaczego dziecko ma napady suchego kaszlu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zapalenie krtani u dziecka - jak mam dalej postępować? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Kaszel u 12-latka w godzinach wieczornych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak wzmocnić odporność 2-latka? – odpowiada Lek. Bogumiła Wrzołek
- Mokry i zrywający kaszel u 3-latka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Epizody duszności i przeziębienie u 19-miesięcznego dziecka – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
artykuły
Atak astmy u dziecka
Astma to dość częsta choroba u dzieci. Atak astmy
Najpopularniejsze choroby i problemy wieku dziecięcego
Najczęstsze choroby dziecięce Niezależnie od tego
Spuchnięty nos i ból gardła - jak rozpoznać czy to alergia czy przeziębienie?
Coraz częściej zdarza się, że na zatkany nos, kata