Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki

Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.

W ocenie wyniku pomocna jest znajomość użytych jednostek oraz wartości referencyjnych przyjętych przez laboratorium, które mogą się różnić w zależności od przyjętej metody oznaczenia. Przyjmuje się prawidłową średnią wartość nie przekraczającą 4,0 ng/ml, jednak w podanej grupie wiekowej zazwyczaj oczekuje się wyniku niższego. Należy pamiętać, że w interpretacji wyników badań najważniejsze jest badanie pacjenta i ocena stanu klinicznego, dlatego w razie wątpliwości proponuję udać się do lekarza specjalisty - urologa celem dokładniejszego badania. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty