Kobieta

Witam :) Wczoraj postawiono mi diagnozę - hipoglikemia poposiłkowa reaktywna. (Cukier spada mi najczęściej do godziny po posiłku.) Zalecono mi dietę jak dla cukrzyków, ale nie otrzymałam bliższych informacji na ten temat. Szukałam w Internecie, lecz nie bardzo mogę coś znaleźć. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ mam spożywać 5 posiłków dziennie, a ja nie wiem, co dokładnie mogę jeść. I mam jeszcze jedno pytanie - dlaczego lekarz nie mógł zapisać mi na receptę pasków do glukometru, lecz zlecił codzienną kontrolę poziomu glukozy? Czy muszę kupować paski tylko płatne 100%? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Magdalena Parys 71
Lek. Magdalena Parys Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witam!

Dieta cukrzycowa powinna zawierać te same proporcje składników pokarmowych - białek, tłuszczów i węglowodanów, co dieta zdrowego człowieka. Diabetyk jednak powinien wyeliminować węglowodany proste, na rzecz złożonych - znajdujących się m.in. w ciemnym pieczywie, kaszach, warzywach itd.

Poniżej załączam linki do artykułów na temat diety cukrzycowej:

portal.abczdrowie.pl/dietetyczne-pulapki,
portal.abczdrowie.pl/leczenie-cukrzycy.

Refundacja pasków do glukometrów dotyczy tylko osób z rozpoznana cukrzycą, co w Pani przypadku nie ma miejsca.

Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny.
  • Badania dla cukrzyków – Aby zdiagnozować cukrzycę lekarze przeprowadzają specjalne testy, przede wszystkim pomiar poziomu cukru we krwi, dzięki któremu dokonuje się rozpoznania cukrzycy. Jeżeli pacjent zgłasza się z objawami sugerującymi cukrzycę lekarz przeprowadza wstępny wywiad mający na celu przegląd przeszłych schorzeń oraz obecności schorzenia w historii danej rodziny.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Cukrzyca

Samokontrola okołoposiłkowa

Cukrzyca to choroba przewlekła, nieprawidłowo leczona prowadzi do powstania licznych powikłań narządowych, stanowiących zagrożenie dla zdrowia i życia pacjentów. Najważniejszym warunkiem prawidłowego leczenia cukrzycy jest samokontrola, prowadzona przez...

Cukrzyca typu 1 - zachorowalność, leczenie i życie z chorobą

Czym jest cukrzyca typu 1?

Cukrzyca typu 1 to inaczej cukrzyca insulinozależna. Choroba ta jest wynikiem niewydolności trzustki w zakresie wytwarzania insuliny. Jej skutkiem jest podwyższony poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 1 występuje na ogół między 8 a 12 rokiem życia. Szczyt...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta dla cukrzyków typu 1

Dieta dla cukrzyków typu 1 to przede wszystkim posiłki dopasowane do przyjmowanych dawek insuliny. Cukrzyk typu 1 musi przyjmować insulinę ze względu na to, że ten rodzaj cukrzycy to cukrzyca insulinozależna, polegająca na niedoborze insuliny. Jeśli...

Cukrzyca ciążowa - przyczyny, czynniki ryzyka, diagnostyka, leczenie, dieta, wpływ na ciążę i poród

Dieta kobiet w ciąży z cukrzycą (WIDEO)

Dieta kobiet w ciąży z cukrzycą (WIDEO) Odtwórz wideo

Cukrzyca dotyczy około 2-5% kobiet ciężarnych. To choroba utajona powstająca w wyniku zaburzenia poziomu glukozy we krwi wskutek wysiłku fizycznego czy silnego stresu. Ilość glukozy gwałtownie wzrasta, a organizm nie jest w stanie wykorzystać jej w całości...

Cukrzyca

Cukrzyca u dzieci

Cukrzyca u dzieci

Jak wynika z ostatnio przeprowadzonych badań, otyłe dzieci są zagrożone cukrzycą bardziej niż dorośli. Organizm dzieci z nadwagą boryka się z większym zapotrzebowaniem na insulinę, która zapewnia prawidłowy poziom cukru we krwi. Jeżeli dzieci w skutek...

Cukrzyca

Cukrzyca a alkohol

Cukrzyca a dieta - to temat, z którym musi być na bieżąco każdy cukrzyk, aby utrzymać swoje zdrowie na odpowiednim poziomie. Samokontrola w cukrzycy, regularne mierzenie cukru we krwi i dostarczanie organizmowi dokładnie odliczonej ilości kalorii są podstawą...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie...

Rodzaje cukrzycy

Cukrzyca młodzieńcza

Cukrzyca młodzieńcza jest to dawna nazwa cukrzycy typu 1, cukrzycy insulinozależnej. Swoją nazwę wzięła od tego, iż pojawia się w młodym wieku, w porównaniu z cukrzycą typu 2, której pierwsze objawy widoczne są u osób dorosłych. Cukrzyca insulinozależna...