Kobieta

Witam :) Wczoraj postawiono mi diagnozę - hipoglikemia poposiłkowa reaktywna. (Cukier spada mi najczęściej do godziny po posiłku.) Zalecono mi dietę jak dla cukrzyków, ale nie otrzymałam bliższych informacji na ten temat. Szukałam w Internecie, lecz nie bardzo mogę coś znaleźć. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ mam spożywać 5 posiłków dziennie, a ja nie wiem, co dokładnie mogę jeść. I mam jeszcze jedno pytanie - dlaczego lekarz nie mógł zapisać mi na receptę pasków do glukometru, lecz zlecił codzienną kontrolę poziomu glukozy? Czy muszę kupować paski tylko płatne 100%? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Magdalena Parys 67
Lek. Magdalena Parys Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witam!

Dieta cukrzycowa powinna zawierać te same proporcje składników pokarmowych - białek, tłuszczów i węglowodanów, co dieta zdrowego człowieka. Diabetyk jednak powinien wyeliminować węglowodany proste, na rzecz złożonych - znajdujących się m.in. w ciemnym pieczywie, kaszach, warzywach itd.

Poniżej załączam linki do artykułów na temat diety cukrzycowej:

portal.abczdrowie.pl/dietetyczne-pulapki,
portal.abczdrowie.pl/leczenie-cukrzycy.

Refundacja pasków do glukometrów dotyczy tylko osób z rozpoznana cukrzycą, co w Pani przypadku nie ma miejsca.

Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny. Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce, który stabilizuje prawidłowy poziom glukozy we krwi, umożliwiając jej wnikanie do komórek.
  • Badania dla cukrzyków – Aby zdiagnozować cukrzycę lekarze przeprowadzają specjalne testy, przede wszystkim pomiar poziomu cukru we krwi, dzięki któremu dokonuje się rozpoznania cukrzycy. Jeżeli pacjent zgłasza się z objawami sugerującymi cukrzycę lekarz przeprowadza wstępny wywiad mający na celu przegląd przeszłych schorzeń oraz obecności schorzenia w historii danej rodziny.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Samokontrola okołoposiłkowa

Czym jest glikemia poposiłkowa?

Czym jest glikemia poposiłkowa?

U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa hiperglikemia nie przekracza zwykle 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w ciągu 2-3 godzin. To oznacza, że przez większą część doby stężenie glukozy nie zależy od posiłku. W okresie, kiedy...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie...

Cukrzyca

Co powinien wiedzieć każdy chory na cukrzycę?

Osoba chora na cukrzycę powinna starać się jak najwięcej wiedzieć o swojej chorobie i o funkcjonowaniu swojego organizmu. Podstawą zachowania zdrowia i dobrze kontrolowanej cukrzycy są regularne badania – zarówno te wykonywane w domu za pomocą...

Leczenie cukrzycy

Atak cukrzycowy - przyczyny, objawy, leczenie

Atak cukrzycowy, inaczej hipoglikemia, objawia się stopniowo. Wraz ze zmniejszającym się poziomem cukru we krwi, symptomy się nasilają. Warto zatem wiedzieć, jak rozpoznać pierwsze objawy ataku cukrzycowego, by móc szybko reagować. Atak cukrzycowy...

Cukrzyca

Niski poziom cukru we krwi

Niski poziom cukru we krwi

Niski poziom cukru we krwi to inaczej hipoglikemia lub, bardziej potocznie, niedocukrzenie. Występuje wtedy, kiedy cukrzyca nie jest wystarczająco dobrze kontrolowana i poziom cukru spada poniżej normy. Jeśli ten stan nie jest leczony, może zagrażać zdrowiu...

Cukrzyca

Cukrzyca a alkohol

Cukrzyca a dieta - to temat, z którym musi być na bieżąco każdy cukrzyk, aby utrzymać swoje zdrowie na odpowiednim poziomie. Samokontrola w cukrzycy, regularne mierzenie cukru we krwi i dostarczanie organizmowi dokładnie odliczonej ilości kalorii są podstawą...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Hipoglikemia - co zrobić, gdy spada poziom cukru?

Hipoglikemia - co zrobić, gdy spada poziom cukru?

Nagły niepokój, drżenie dłoni, osłabienie, kołatanie serca i uczucie silnego głodu? To typowe objawy hipoglikemii, czyli spadku poziomu glukozy we krwi. Najczęściej spotyka to osoby chorujące na cukrzycę, ale nie tylko. Jeśli odpowiednio szybko zareagujesz...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta dla cukrzyków typu 1

Dieta dla cukrzyków typu 1 to przede wszystkim posiłki dopasowane do przyjmowanych dawek insuliny. Cukrzyk typu 1 musi przyjmować insulinę ze względu na to, że ten rodzaj cukrzycy to cukrzyca insulinozależna, polegająca na niedoborze insuliny. Jeśli...

Objawy cukrzycy - pierwsze symptomy, wczesna diagnoza

Pierwsze objawy cukrzycy

Pierwsze objawy cukrzycy

Objawy kliniczne cukrzycy są bardzo różnorodne, a ich nasilenie znacznie zróżnicowane: od stanów zagrożenia życia (kwasica ketonowa, śpiączka hiperoosmolarna) do bezobjawowych pacjentów z przypadkowo wykrytą cukrzycą. Objawy, jakie mogą pojawić się u...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Produkty niewskazane w cukrzycy

Dieta jest istotną metodą leczenia cukrzycy i ma znaczenie równorzędne z farmakoterapią. Dzięki przestrzeganiu diety cukrzyk jest w stanie prawidłowo kontrolować poziomy i glikemii. Dieta w cukrzycy powinna się składać w 15-20% z białek, skład tłuszczy...

Wyszukaj lekarza po opiniach