Kobieta , 28 lat Witam, chciałam zapytać o interpretację wyniku gastroskopii który niedawno otrzymałam, ponieważ nie otrzymałam jednoznacznej diagnozy. Badanie było przeprowadzone w kierunku obserwacji choroby trzewnej. Wynik to: skrócenie kosmyków dwunastnicy bez limfocytozy śródbłonkowej. Co on zatem oznacza czy można tutaj stwierdzić celiakie, czy jest konieczność w tym wypadku stosowania diety bezglutenowej? Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Gastroskopia – Gastroskopia to badanie endoskopowe, podczas którego do przewodu pokarmowego wprowadza się rurę endoskopu zaopatrzoną na końcu w kamerę, co pozwala na uwidocznienie na ekranie monitora oglądanych narządów.
  • Celiakia – Celiakia (inaczej choroba glutenowa, choroba trzewna) jest to schorzenie związane z nietolerancją frakcji białek zawartych w ziarnach: pszenicy (gliadyna), jęczmienia (hordeina), żyta (sekalina) i owsa (awenina), które noszą wspólną nazwę glutenu. Jego szkodliwość zależy od struktury, czyli od sekwencji zawartych w nim aminokwasów.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Choroby i dolegliwości

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę - wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit? Wszystko, byle bez glutenu Nie...

Choroba glutenowa

Objawy celiakii - objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie

Celiakia (inaczej choroba glutenowa, choroba trzewna) jest to schorzenie związane z nietolerancją frakcji białek zawartych w ziarnach: pszenicy (gliadyna), jęczmienia (hordeina), żyta (sekalina) i owsa (awenina), które noszą wspólną nazwę glutenu. Jego...

Produkty żywnościowe

Gluten - nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

Gluten - nie unikaj go, jeśli nie cierpisz na celiakię

Przybywa dowodów na to, że stosowanie diety bezglutenowej przez zdrowe osoby to nie najlepszy pomysł. Może to być ryzykowne m.in. dla serca. Gluten, czyli białko roślinne występujące w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto i jęczmień, u niektórych...

Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Dieta bezglutenowa - fakty i mity

Dieta bezglutenowa - fakty i mity

Osoby chore na celiakię, nie mają wyboru, muszą przestrzegać diety bezglutenowej. W ich przypadku nie jest to kwestia mody czy chwilowej fanaberii. Stosują ją, bo od tego zależy ich zdrowie. Na dietę bezglutenową często przechodzą też osoby, bez stwierdzonej...

Choroby genetyczne - klasyfikacja

Choroba, którą się bagatelizuje. Celiakia zmienia życie

Choroba, którą się bagatelizuje. Celiakia zmienia życie

Cierpią na przewlekłe biegunki. Zdarza się, że boli ich całe ciało. Lekarze leczą ich na refluks, u niemowląt stwierdzają kolki. Diagnoza może trwać latami. Przed pacjentami z celiakią droga do zdrowia jest długa i kręta. - Nasze życie zmieniło się...

Diety dla chorych

Choroba trzewna - objawy, leczenie, dieta bez glutenu

Celiakia to choroba znana również jako nietolerancja glutenu lub choroba trzewna. Objawy celiakii mogą swym zasięgiem obejmować zaburzenia takie jak biegunka, utrata masy ciała i niedożywienie oraz izolowane niedobory składników odżywczych. Ze względu...

Układ pokarmowy

Jelito cienkie - charakterystyka, choroby, celiaklia, rak jelita cienkiego

Choroby jelita cienkiego wymuszają zmianę trybu życia człowieka: w przypadku stwierdzenia celiakii musi on przestrzegać zasad diety bezglutenowej. Z kolei nowotwór jelita cienkiego może mieć postać złośliwą lub łagodną, formę m.in. tłuszczaka lub chłoniaka,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO)

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czy warto rezygnować z glutenu? Wypowiedź: Maryla Biernacik-Bańkowska, Revitum SA. Gluten to wróg szczupłej sylwetki - tak niestety twierdzi wiele osób. Diety oparte na eliminacji tego składnika cieszą się powodzeniem, szczególnie na forach internetowych....

Układ pokarmowy

Infekcje wywołują celiakię?

Osoby, które we wczesnym dzieciństwie często chorowały na infekcje układu pokarmowego, są obarczone większym ryzykiem celiakii. Taki wniosek wypływa z najnowszych badań. Celiakia występuje u mniej więcej jednej na 100 osób i jest to inna choroba niż alergia...