Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Dzień dobry,
stosowanie odpowiedniej diety na reumatyzm zmniejsza dolegliwości bólowe. Choroby reumatoidalne mogą mieć tło alergiczne. Niektóre składniki pokarmowe wywołują reakcje zapalne i dolegliwości stawów.
Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska
Dzień dobry :)
Na rozwój chorób reumatycznych wpływ mają m.in. czynniki genetyczne, hormonalne, długotrwały stres czy palenie papierosów. Niektóre składniki pokarmowe mogą jednak nasilać objawy bólowe. Nie istnieje konkretna lista produktów spożywczych, które mogą negatywnie wpływać na kondycję stawów w chorobach reumatycznych. Pozostaje to więc kwestią indywidualną. Należy obserwować nasilenie objawów po spożyciu podejrzewanych produktów i po ich odstawieniu (najlepiej na ok. tydzień). Jeśli po wyeliminowaniu produktu z diety dolegliwości ustępują oznacza to, że wpływa on na organizm negatywnie. Natomiast jeśli nie ma poprawy po odstawieniu produktu, należy ponownie włączyć go do diety. Produkty najlepiej eliminować pojedynczo.
Tego typu prowokacje proszę przeprowadzać pod kontrolą lekarza bądź dietetyka. Wykwalifikowany dietetyk zadba również o to, aby stosowana dieta, mimo eliminacji pewnych produktów, była zbilansowana i dostosowana do potrzeb organizmu.
Pozdrawiam serdecznie,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta ma wpływ na choroby reumatyczne? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Dieta w leczeniu chorób reumatycznych – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy na choroby reumatyczne mają wpływ takie czynniki jak dieta? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta Dukana a powstawanie kamieni nerkowych – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Pływanie a dolegliwości reumatyczne – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy po pyłku kwiatowym można przytyć? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Wpływ piwa na pracę nerek – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki wpływ na rozwój dziecka ma dieta? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu – odpowiada Mgr Beata Bondyra